![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak upnac plik swf wiec wrzucilem na jakis hosting.
http://speedy.sh/8H3cs/dupa.swf No ok, wiec moj problem polega na tym ze na podstawie jakis tam tutoriali z yt czy neta probuje zrobic sobie flashowe menu w yt. Uzywam programu adboe flash, chodz niekotre tuty sa jeszcze o macromedia. Kody chyba sa jeszcze podobne. ale nie o tym.. Wiec tak, kto spojrzal w link wie o co chodzi. Narysowalem jakies tam menu, stworzylem kilka scen bo wydawalo mi sie ze takie menu ma wlasnie przekierowywac ze sceny glownej na jakies poboczne np. MENU(glowna) na opcje(scena druga-inna).. nie wiem. Uzywam prostego kodu:
Tylko jak widac powyzej jednoczesnie mi sie wyswietla menu i wchodzi w scene Opcji. Co jest tu nie haalo? gotoandstop moze nie przesyla sceny ale ramke/frame - > lecz wszedzie wlasnie jest ze pisze sie nazwe sceny i to dziala a tu zonk. Czy cos pomijam? 1. tworze scene 2. osobne warstwy bg,naw,napisy itd..(wszystko elegancko) 3. stopuje zeby nie migalo na kazdej scenie 4. gdy dodaje oprogramwoanie guzika juz ma problem i miga(w sensie widac problem na linku) co jest nie tak? bardzo prosze o pomoc lub wskazowke.. aha co do bledu z "kompilatora" Lokalizacja: Menu, Warstwa 'Actions', Klatka 1; wiersz: 5; kolumna: 12 1061: Wywołanie potencjalnie niezdefiniowanej metody gotoAndStop za pośrednictwem odniesienia z typem statycznym Class. Lokalizacja: Menu, Warstwa 'Actions', Klatka 1; wiersz: 4; kolumna: 10 1119: Dostęp do potencjalnie niezdefiniowanej właściwości onRelease przez odniesienie z typem statycznym flash.display:SimpleButton. co tyczy sie tego gotoandstop ale nei wiem czemu to zle jest Ten post edytował eminiasty 21.10.2015, 22:47:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co robisz menu w Action Script? Co to będzie? Jakaś gra?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gra juz jest ale chcialem menu do niej dorobic
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dam ci poradę: użyj Google'a
![]() https://www.google.pl/webhp?q=%22onRelease%...SimpleButton%22 http://stackoverflow.com/questions/1049692...-document-class wpisujesz choćby fragmenty błędów (czy cokolwiek innego), i znajdzie ci wątki dyskusyjne w internecie z problemami podobnymi do twojego (wychodzi na to, że prawdopodobnie używasz starej wersji Action Script, czy w inny zły sposób to wywołujesz) Ten post edytował PrinceOfPersia 22.10.2015, 11:37:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem ze flash juz jest bee i sie go nie stosuje i osobiscie trzymam sie od niego z dala, ale wymagala jedna rzecz tego odemnie.
ale.. No ok wywołuje się nie ma pentelki.dziala? prawie.. menu jest ok tylko: mam menu typu NOWA GRA INSTRUKCJA WYJDZ Wywoluje akcje na zasadzie:
troche jak w innych jezykach.. lecz to "Gra" jest nazwa sceny , na scenie odbywa sie nasza gra, gre mam w klasie o nazwie Main.as i jak klikajac guzik nowa gra zainportowac / zaincludowac/dodac sam nie wiem .. zeby klasa Main.as byla dostepna tylko dla sceny Gra a dla np Menu juz nie jakies import Main.as include Main.as nie dzial..? ktos ma pomysl korzystam z ascrionscript3, wersja jest ok to przyklady w necie sa z wersji 2 lub z macromedia ktore juz jest wycofane czyli jak po kliknieciu guzika includowac klase?! Ten post edytował eminiasty 22.10.2015, 21:36:37 |
|
|
![]()
|
|
1. czy na pewno musisz to robić dynamicznie? Czy nie możesz tego zaimportować statycznie, a potem tylko wybierać z kilku wczesniej zaimportowanych? Tak byloby chyba prosciej
2. jeśli chodzi o ładowanie dynamiczne, to było coś AS3 jak różne loadery, ale nie wiem czy do tego (pamiętam, że można było ładować obrazki tak) tu coś jest: http://help.adobe.com/pl_PL/FlashPlatform/...lay/Loader.html (ale mówię, wieki temu we Action Scripcie pisałem). Ten post edytował PrinceOfPersia 22.10.2015, 21:52:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie mam podane odgornie czy ma byc statycznie czy dynamicznie, podasz mi przyklad czegos statycznego?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:53 |