![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, pracuje parę lat w IT, gdzie częściowo zajmuje się programowaniem w PHP, praca już mnie na maxa nudzi, za psie pieniądze, monotonia, brak stabilności, zero uznania itd.
Jedyna radość to pisanie kodu, więc postanowiłem, że pójdę w tym kierunku. Przeglądam właśnie oferty pracy i często znajduje zapis w stylu: "Znajomość dowolnego frameworka MVC". Czy ktoś wytłumaczy mi po co pracodawcy np. 10 pracowników, gdzie każdy zna inny framework? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Znając jakikolwiek framework możesz bardziej bezboleśnie przejść na inny. Zasada działania większości z nich jest bardzo zbliżona. Ja jestem doskonałym przykładem. Przez lata programowałem w Kohanie. Otrzymałem ofertę pracy przy projekcie opartym na ZF1, jako wymóg też podawano znajomość dowolnego frameworka. Z ZF1 nigdy nie korzystałem, kompletnie go nie znałem. Po 2 tygodniach obeznania z projektem byłem w stanie pisać nowe moduły do aplikacji i sprawnie poruszać się po ZF1. No i tak już nieco ponad 2 lata
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można to rozszerzyć na znajomość "dowolnego języka programowania". Jeśli znasz jeden język, nauczysz się drugiego szybciej. Najlepiej jeśli znasz kilka języków programowania i parę paradygmatów (strukturalny, obiektowy, funkcyjny etc.). Wtedy nowego języka nauczysz się w kilka dni, czy nawet godzin czasami.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najgorszą bolączką jest dowiedzieć się, czym tak na prawdę jest MVC i zacząć go używać. Jak znasz już jeden framework, to znaczy że przeszedłeś już przez to, i będziesz musiał jedynie przesiąść się najwyżej na coś innego.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z frameworków nie korzystam, używam MVC ale pisząc od deski do deski z palca posiłkując się jakimś template enginem.
Miałem bardziej nadzieję, na odpowiedź sugerującą, że to raczej nie jest wymaganie konieczne ![]() Nie mniej jednak, od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie Laravel, więc czas się przysiąść. Ten post edytował tomiozo 19.10.2015, 14:59:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php i mvc, a to dobre...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up. nie widzę w tym nic śmiesznego. Wzorzec to wzorzec, niezależnie od tego, w jakim języku go zaimplementujemy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
undefinedman chyba zatrzymał się na epoce kamienia łupanego i php 4.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:53 |