![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt stronnicowania:
Problem polega na tym, że nie mogę wstawić do zapytania:
zmiennej $wykonawca, echo tego zapytania pokazuje wtedy:
ale jak zamiast $wykonawca wstawiam w to miejsce $skrypt (która też składa się w części ze $wykonawca) to wszystko się ładnie wyświetla:
O co tutaj chodzi ![]() Dlaczego nie mogę tej zmiennej tam wstawić bezpośrednio, ale jak wrzucę ją w co innego to już mogę to tam wstawić ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o zasięgu zmiennych. Nie będą widoczne wewnątrz funkcji chyba że je do niej przekażesz
pasek($a,$b,$wykonawca); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no, ale przecież mam na końcu:
function pasek($total_items,$na_stronie,$na_pasku,$skrypt,$s,$wykonawca) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest definicja funkcji która nijak ma się do wartości poza nią - przez przypadek nazwy się pokrywają. Wartości do niej przekazujesz wywołując funkcję.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dobra zajarzyłem, dzięki
![]() Ten post edytował kuna15 17.10.2015, 17:46:20 |
|
|
![]()
|
|
W miejscu w którym wywołujesz funkcję pasek(), na 6 miejscu w liście argumentów ma się znaleźć zmienna z zewnątrz, w tym wypadku $wykonawca
http://php.net/manual/en/functions.user-defined.php Możesz też odwołać się do zmiennych z nadrzędnego kontekstu w postaci domknięcia ale wspominam tylko jako ciekawostkę na przyszlość kiedy zrozumiesz podstawy ![]()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za info
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:43 |