![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Panowie, mam kod:
Proszę o sprawdzenie czy kod jest dobrze napisany i jeżeli zawiera niepotrzebne lub przestarzałe funkcje to proszę o naprowadzenie mnie. Ponadto chciałbym dodać do classy zmienną $classy jeżeli wybrałem dany język. Reasumując wybrałem język polski dodaje mi do class="lang_act" pozostałe języki class="lang" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi się tylko zdaje czy korzystasz z REGISTER_GLOBALS (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif) explode, in_array, count, preg_match. Wedlug mnie nie sa przestarzale (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) , Yyy. Poczytaj o DRY. Bo powtarzasz kod gdzies gdzie doslownie bylby zbedny np. $kodowanie... poza tym:
Count powinienes miec wpierwszym argumencie zapisany jesli ilosc eleementow tablicy sie nie zmeinia co 1 petle. - a u ciebie sie nie zmiena. Tzn w pierwszym argumencie for mozesz zapisywac nowe zmienne po porzecinku, wiec mozesz tak: for ($x=0, $ct=count($cos); $x<$ct ; ++$x) Dla przykladu. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Poza tym tworzysz duzo zmienmych. $language_get = $lang; (..ciach..) $language_page = $language_get;
Tak chyba lepiej?.. @@ widze ze nie moge zedytowac postu bo go na html zamieni. Co do register_globals; no chyba ze includujesz ten plik.. ; (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. $lang = 'pl'; skasuj ta zmienna bo jej nawet nie uzywasz.
2. $kodowanie = "text/html; charset=UTF-8"; skasuj z switcha bo robisz w kazdym case to samo(więc mozesz raz za switchem) 3. Uzyj funkcji ktora ci pokazalem w innym temacie parse_str() Zamiast tej kombinacji str_replace. 4. Razi tak czy inaczej: for($jl=0;$jl<count($jezyki_array); Lepiej: for($jl=0,$jct=count($jezyki_array);$jl<$jct; Bo inaczej liczy od nowa za kazdym obiegiem pętli. Ale z tego co widze i tak mozesz ta petle pominac jak sie nie myle, gdy uzyjesz funkcji z pkt. 3. Mam gorączkę to moglem cos pomylic (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Edit. Po godzinie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) , zrob tak jak w manualu. I z tego wydobadz jaki język (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) , (oczywiscie zrob print_r($params) zeby zobaczyc jak wyglada tablica zeby wiedziec jak sie odwolac) I potem mozesz np. $wybrany_jezyk = isset($params['lang']) ? $params['lang'] : 'pl'; I switch tego wybranego języka. Oczywiscie klucz lang to ma byc klucz pod ktorym bedzie język. A for mozesz pominąć tzn to kasowanie przez str_replace itp. Zbuduj z tego co wyzej odpowiedni url. Ten post edytował KsaR 17.10.2015, 20:58:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@KsaR zrobiłem trochę po swojemu :-) ale działa. Napisz mi w jaki sposób mam zaznaczyć który język jest wybrany. Np dopisanie czegoś do class
Musiałem użyć str_replace ponieważ parse_str nic nie wyświetlał. Wstawienie w switch zmiennej class i później jej dopisanie w hrefie nic nie daje. Ten post edytował casperii 18.10.2015, 18:06:28 |
|
|
![]()
|
|
Bo ja wycielem fragment ktory trzeba zamienic a nie cala (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ,
A ogolem to miales bez petli z tym co pisalem poprobowac hm... I wedlug tego link zbudowac. Ten post edytował KsaR 17.10.2015, 22:08:40 |
|
|
![]()
|
|
Ma ktoś jakiś pomysł jak mam zaznaczyć który język wybrano?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czego Ty tu nie umiesz? Przecież masz w zmiennej wybrany język, teraz trzeba tylko coś z tym zrobić.
|
|
|
![]()
|
|
@Pyton_000 to ja wiem, że za wybrany język odpowiada mi zmienna $language_page.
ale chciałbym to jakoś wkomponować w pętle for gdzie mam wyświetlone flagi i ten język który został wybrany to flaga będzie miała inną classe.
tylko, przecież tu nie może być pl bo to przecież może tyczyć się każdego języka. a nie nas*am ifów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Drugim problemem jest to, że chce do flagi do adresu dodać index.html jeśli ktoś wszedł główną domenę. Bo to teraz wygląda tak domena.pl/pl <- a tu muszę dopisać index.html , ale nie może być na stałe, bo jak ktoś wybierze start to adres jest domena.pl/index.html :-) |
|
|
![]()
|
|
@Pyton_000 to ja wiem, że za wybrany język odpowiada mi zmienna $language_page.
ale chciałbym to jakoś wkomponować w pętle for gdzie mam wyświetlone flagi i ten język który został wybrany to flaga będzie miała inną classe.
tylko, przecież tu nie może być pl bo to przecież może tyczyć się każdego języka. a nie nas*am ifów (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Drugim problemem jest to, że chce do flagi do adresu dodać index.html jeśli ktoś wszedł główną domenę. Bo to teraz wygląda tak domena.pl/pl <- a tu muszę dopisać index.html , ale nie może być na stałe, bo jak ktoś wybierze start to adres jest domena.pl/index.html :-) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if($jezyk == $language_page)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:52 |