![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dziwny problem z zliczeniem ilości rekordów w bazie. Robię to tak:
gdzie X to wartość zmienna ale na tym etapie prawidłowa. Problem polega na tym, że zlicza mi wszystkie rekordy, nawet te, które mają view=''. W bazie mam 30 rekordów, z czego 4 mają w kolumnie view pusto. Czyli teoretycznie powinno wyliczyć 26 rekordów. Jeśli zapytanie zmieniam tak, żeby pokazał mi tylko te rekordy gdzie view ='' to pokazuje ilość = 0. Na chłopski rozum zapytanie wygląda ok, chyba, że czegoś tu nie widzę. Proszę o pomoc bo nie wiem o co kaman:/ Pozdrawiam, Ł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Gdy do zapytania dodajesz 2 tabele, to musisz w warunkach połączyć te dwie tabele ze sobą. Jesli tego nie zrobisz, dostajesz iloczyn kartezjanski, czyli każdy z kazdym, i w wyniku dostajesz glupoty
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam to połączone w tym miejscu:
A.strona=B.id |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dziwne nazewnictwo... czyli mowisz w kolumnie strona znajduje się ID z tabeli B?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Każdy ma swoje dziwactwa, hehe. Tak jakoś wyszło na początku i już zostało...
Jest tak jak piszesz, czyli w kolumnie strona jest id z tabeli B. |
|
|
![]()
|
|
No to o ile nie mam jakiegoś zacmienia dzisiaj, to zapytanie jest ok.
Pewnie jest blad w danych i źle spojrzales. Mozesz dać zrzut takiego zapytania: "SELECT A.strona, B.id, B.view FROM posty A, lang_0 B WHERE A.strona='X' AND A.strona=B.id ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Jak zrobić ten zrzut, o którym piszesz? Próbowałem robić (...) INTO OUTFILE 'zrzut.txt' ale wywala mi Access denied for user '...' (using password: YES)
W każdym bądź razie, pokazuje mi 30 rekordów, czyli wszystkie bez rozróżnienia czy view jest 'on' czy ''. Zapytanie proste jak konstrukcja cepa, a problemów z nim cała masa... |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak zrobić ten zrzut, o którym piszesz? No prosze cie....ctrl+c, ctrl+v albo printscreen i wklej tu obrazek -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
var_dump("SELECT lp FROM posty A, lang_0 B WHERE A.strona='X' AND A.strona=B.id AND B.view='on'")
|
|
|
![]()
|
|
@Pyton mi chodzilo o zrzut wyniku zapytania a nie doslownie zrzut zapytania
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak:
A wynik na ekranie jest taki: string(87) "SELECT lp FROM posty A, lang_0 B WHERE A.strona='204' AND A.strona=B.id AND B.view='on'" ile: 30 Ten post edytował lukash82 7.10.2015, 12:46:33 |
|
|
![]()
|
|
Ile jeszcze razy mam napisac:
poprosze o liste rekordow, ktore zwracane są przez zapytanie, ktore podalem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Może inaczej, wygląda to tak: /delete/
Postów jest 30, z czego 5 jest ukrytych. Na każdej podstronie są 3 posty, co daje 25/3 = 8 podstron i na 9 powinien być 1 wpis. I tak jest. Natomiast paginator jest do 10, czyli tak jakby 30/3=10. Paginacja działa ok, ale dostaje na starcie błędną ilość wszystkich postów bo zliczanie nie uwzględnia postów ukrytych. Ten post edytował lukash82 7.10.2015, 13:13:11 |
|
|
![]()
|
|
do paginacji masz wykonać count tego samego zapytania co do pobierania wyników tyle że bez limitów
|
|
|
![]()
|
|
W tym przypadku zamiast A.strona=B.id powinno być A.id_all=B.id...
Połączyłem tabele nie z tą kolumną co miałem i kompletnie tego nie zauważyłem bo szukałem problemu w zupełnie innym miejscu... 3h wycięte z życiorysu... Ale dzięki wielkie za pomoc. Pewnie siedziałbym nad tym dalej. Pozdrawiam, Ł. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Połączyłem tabele nie z tą kolumną co miałem i kompletnie tego nie zauważyłem bo szukałem problemu w zupełnie innym miejscu... Byloby to widac juz dawno, gdyby zrobil to o co prosilem.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 13:43 |