![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
mam problem z jednym zapytaniem. Chcę pobrać wpisy z bloga, które zawierają jeden z podanych tagów (id) i dodatkowo do każdego wpisu zliczyć komentarze. Mam takie tabele: news: id, title, slug, lead, ... comments: id, news_id, author, comment, ... tags: id, name tags_news: tag_id, news_id Składanie SQL zacząłem od prostego:
I ładnie zwraca mi IDki newsów. Potem już konkretniejsze dane - informacje o wpisach:
I tutaj jest problem z pobraniem komentarzy dla każdego wpisu. Jak do selecta dodam COUNT(c.id) AS news_comments, dodam tabelę comments c i warunek dam AND c.news_id = n.id to zwraca mi dziwne liczby. Potrzebuję jeszcze jednego lub kilku warunków by zawężyć zapytanie? Gdy podam małą liczbę IDków (2) tagów do warunku IN, to dobrze zlicza, przy większej liczbie (>3) jest już problem. -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@trueblue: tak
![]() Ten post edytował shpyo 5.10.2015, 08:54:49 -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 02:34 |