![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chce stworzyc archiwum, takie jak na blogach.
w bazie danych mam tabele notes, a wniej m.in. date, datetime (nazwy kolumn). chcialbym stworzyc linki do miesiecy, w ktorych pojawily sie jakies notki, jednak zeby miesiace sie nie powtarzaly. napisalem cos takiego
jednak nie dziala. wartosci w plik.php sa na pewno dobre. wyswietla mi taki blad: nie mozna wyswietlic. You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '(date, '%y-%m') FROM notes ORDER BY datetime DESC' at line 1 jak to poprawic? prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... może ktoś wie ....
masz błąd w zapytaniu - wstawiłeś niepotrzebnie spacje pomiędzy date_format a ( powinno ono tak wygladac:
samo zapytanie powinienes mieć dobrze, gdyż przed chwilą stworzyłem sobie taką tabelę i mniej więc domyślając się przetestowałem zapytanie --> wykonywało się ok, wiec jezeli gdzies sie jeszcze nie pomyliles to jest okey Ten post edytował mhs 5.01.2005, 00:26:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poprawilem, dzieki. nie wiedzialem, ze to chodzi o spacje.
ale teraz zwraca mi kolejdny blad Kod nie mozna wyswietlic. No Database Selected nie wybrano bazy danych? skoro mam wszystko zapisane w plik.php i na innych skyptach dziala, to czemu tutaj nie? w pliku mam podane DB_USER, DB_PASSWORD, DB_HOST, DB_NAME, wiec powinno przeciez dzialac. mozliwe, ze problem tkwi w wersji mysql? mam 4.0.x. |
|
|
![]()
|
|
Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
po co jeszcze raz wybierac baze danych?
przeciez mam to wszystko zapisane w plik.php - moj post wyzej. no ale sprobuje w ten sposob, wybory nie mam ... zastanawia mnie tylko, dlaczego akurat w tym wypadku nie dziala :/ w kazdym badz razie dzieki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 764 Pomógł: 3 Dołączył: 30.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to w takim badz razie pokaz plik pliki.php
|
|
|
![]()
|
|
oto zawartosc:
i ... tamten caly kod jest wlasciwie includowany, ale poprawnie - to na 100%. po dodaniu nazwy bazy danych
zwraca mi kolejny blad Kod nie mozna wyswietlic.
Access denied for user: '@localhost' to database 'blog' |
|
|
![]()
|
|
sprawdz czy dany uzytkownik ma prawo dostepu do bazy danych, sprawdz hasla... najprawdopodobniej tutaj lezy tego przyczyny...
|
|
|
![]()
|
|
przepraszam, ale musialem usunac poprzedniego posta :]
ale ponizej prezentuje jej tresc: nie, wszystko jest ok pod tym wzgledem. dany uzytkownik ma wlasciwie wszystkie uprawienia ... no prawie wszystkie. hasla i dane tez sa dobre, bo jak pisalem - w innych skryptach aby odczytac rekordy z innych tabel wykorzystuje skrypt do polaczenia sie z tym plikiem i wtedy mi nie wyrzuca zadnych bledow - wszystko dziala dobrze. postanowilem jednak zrobic wszystko od nowa ... no prawie wszystko. i nareszcie sie udalo! :D
datetime to kolumna, w ktorej dane zapisuje w postaci DATETIME. skrypt wyswietla mi wszystkie lata, w ktorych pojawily sie notki w kolejnosci malejacej a pod kazdym rokiem sa miesiace tego roku, w ktorym pisalem notki - w kolejnosci malejacej (maslo maslane, ale chyba wiadomo o co chodzi). dzieki za pomoc ;) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 17:28 |