![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje początki z PHP... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mam plik (przedstawie tylko body, żeby nie zaśmiecać) first
I teraz mam 3 pytania 1.Dane, które odbieram chciałbym użyć i obiektowo troche na nich namieszać. W którym miejscu mogę tworzyć nowe klasy, abym mógł je używać (można zrobić to w innych plikach?) 2.Czy mogę w jakiś sposób użyć tylko raz wstawek <?php i ?> czy muszę za każdym razem gdy chcę wypisać coś na stronie "wychodzić" z nich? 3.Chciałbym ukryć drugą część pliku (od przycisku send), aby nie była pokazywana zanim się go nie naciśnie. Ten post edytował devil1051 29.09.2015, 22:31:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje początki z PHP... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam plik (przedstawie tylko body, żeby nie zaśmiecać) first
I teraz mam 3 pytania 1.Dane, które odbieram chciałbym użyć i obiektowo troche na nich namieszać. W którym miejscu mogę tworzyć nowe klasy, abym mógł je używać (można zrobić to w innych plikach?) 2.Czy mogę w jakiś sposób użyć tylko raz wstawek <?php i ?> czy muszę za każdym razem gdy chcę wypisać coś na stronie "wychodzić" z nich? 3.Chciałbym ukryć drugą część pliku (od przycisku send), aby nie była pokazywana zanim się go nie naciśnie. 1 mozna 2 mozesz 3 uzywaj isset().
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 29.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mógłbyś mi jakoś bardziej zobrazować odpowiedź do pytania nr 1?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co na siłę pchać dane z formularza do obiektu? Jaki to miałoby mieć cel w Twoim przypadku?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 5 Dołączył: 4.12.2013 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może wykorzystać obiekt np. do walidacji danych po stronie serwera,
dla przykładu one może być tylko tekstem, two może być tylko liczbą wtedy: Sposób pierwszy używania zmiennych (w tym konkretnym przypadku nie jest on preferowany) Validator.class.php
Wywołanie:
Sposób drugi:
Wywołanie:
Każda klasa powinna być w osobnym pliku, czyli Validator w Validator.class.php, Mailer w Mailer.class.php itd. Najlepiej podzielić to jeszcze na konkretne podfoldery: validation <- klasy walidujące database <- klasy wykorzystujące bazy danych itd. 2.W przypadku wyświetlania nie używając gotowych systemów template można robić to za pomocą JavaScript (w pierw dane przekazać za pomocą AJAX). Ten post edytował Geniesis 30.09.2015, 13:51:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up sposób pierwszy nie ma sensu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował com 30.09.2015, 13:52:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 883 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na stronie wortal.php.pl są manuale dot. objektówki, przeczytaj i powinieneś coś się dowiedzieć.
A jak chcesz uczyć się, to polecam: https://www.codecademy.com i tam od samego początku można uczyć się PHP razem z objektowością. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 12:09 |