![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2014 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pewien problem. Mianowicie posiadam dwie tabele. okienka: id, zlecenie_id ,date, status, tip. zlecenie: id, status. itp; I teraz pobieram dane z tabeli okienka na podstawie pola date. (WAŻNE! pole zlecenie_id może mieć wartosć null) Chciałbym żeby pobierało mi wszystkie rekordy z okienka + tam gdzie w okienka zlecenia_id jest wartość inna niż null automatycznie pobierało z tabeli zlecenia. Czy da się to zrobić? Teoretycznie zwracane wyniki mogły by mieć różną ilość kolumn czego jak do tej pory nie spotkałem. Ten post edytował ShaggyAG 26.09.2015, 11:57:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 874 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale jeżeli chcesz po prostu wyświetlić wszystko z OKIENKA, mając NULL lub TRUE wartość tabeli ZLECENIE to zapytanie powinno brzmieć tak:
SELECT * FROM okienka LEFT OUTER JOIN zlecenie ON okienka.zlecenie_id = zlecenie.id Polecam zapoznać się z tą grafiką :) ![]() Ten post edytował Tomplus 26.09.2015, 12:07:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 11 Dołączył: 12.10.2014 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 11:54 |