![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
To mój pierwszy post, nie udało mi się znaleźć rozwiązania w internetach. Mam taki kod:
Po odpaleniu go z cronjoba wywala error You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WHERE id='90'' at line 1 Id 90 to pierwsza linia w tabelce, ktora ma status NIE. Udało mi się ustalić, ze problem jest przede wszystkim z linia: mysql_query("UPDATE vn_users SET points=points+{$points} WHERE id = {$user_id} ") or die(mysql_error()); gdy zmodyfikowalem ją na UPDATE vn_users SET points=points+100 WHERE id = {$user_id} ") or die(mysql_error()) to wykonalo sie bez problemu. Cały wic polega na tym,że zalezy mi, aby wartość $points byla przypisywana adekwatnie co wczesniej jest zdefiniowane w innej tabelce. Jakies pomysly? Dzieki za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1)
NIe: $points=$q['points']; a: $points=(int)$q['points']; 2) Odrozniaj czysty kod sql od kodu php. To co podales to kod php i ma byc w BBOCDE PHP a nie SQL. 3) Przenosze. Problem z mysql nie ma zadnego związku |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dzięki za podpowiedź. PO zastosowaniu tego manewru skryp się wykonuje, jednak jest jakiś problem z zaciąganiem wartości dla $points. Int spowodowało to, że przechodzi 0, bez tego się wywalało. Natomiast zamiar był taki, żeby wartość points była zaciągana z tabelki TASKS. Sprawdzając linia po linii wszystko idzie dobrze. $id=$row['id']; - zaczytuje odpowieni numer ID (ladowane po kolei) $idt=$row['id_t']; - zaczytuje odpowiednio numer TASK, do którego w tabelce przypisana jest odpowiednia ilosc punktow (np 10) $q=mysql_query("SELECT * FROM tasks where id='{$idt}'") or die(mysql_error()); $punkt=(int)$q['points']; - tutaj wlasnie spodziewałbym się, że te punkty zaczytane z tabelki zostaną przypisane, jednak wciąż wychodzi 0.... Jakies pomysly? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Int spowodowało to, że przechodzi 0 Tak wiem, dlatego kazalem ci dac wlasnie int. Bo bez tego ty tam masz pusty ciag stad blad w zapytaniu byl.A teraz sprawdz, czemu tam masz pusty ciag. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:19 |