![]() |
![]() |
-hmmm- |
![]()
|
Goście ![]() |
robie szablon bloga, czyli ksiege gosci, notki i komentarze ...
jak na razie stanalem na archiwum, ktore chce, zeby skladalo sie z linkow, ktore beda wyliczeniami miesiecy, w ktorych pisalem jakies notki, np. 04-09 04-10 04-12 01-01 cos takiego bede wpisywal w nowe pole do bazy danych, a bede uzyskiwal przez funkcje date(). problem tkwi jednak w tym, ze chcialbym odczytywac te rekordy bez powtorzen, tak aby nie wyswietlalo mi np. 10 razy 04-09 jesli napisalem 10 notek tego miesiace. jak to zrobic? a moze jakies inny pomysly? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to opytanie raczej do działu MySql ale:
kategoria to jest ta kolumna która ma się niepowtarzać -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
-hmmm- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki za pomoc. rozumiem o co chodzi, ale ... dalej mi nie dziala :/
w bazie danych mam tabele notes, a w niej m.in. kolumne date i datetime, do ktorych mam zapisywane odpowiedno do date CURDATE() a do datetime now(). a to moj kod
dane w plik.php sa na pewno poprawne, gdyz inne skrypty dzialaja poprawnie. w tu wyskakuje mi taki blad: Kod nie mozna wyswietlic. You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '(date, '%y-%m') FROM notes ORDER BY datetime DESC' at line 1 jezeli dobrze zrozumialem, to chodzi o skladnie, jednak nie umiem jej poprawic. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:38 |