![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pewien skrypt który wykonuje się dosyć długo - nawet kilkanaście minut. Dlatego chciałem dodać zabezpieczenie przed wielokrotnym uruchamianiem skryptu żeby nie zabić serwera. Napisałem coś w tym stylu(pisane z palca, więc mogą być literówki)
generalnie kod działa jeśli go uruchomię przez konsole, czyli php plik.php. Problem pojawia się przy uruchamianiu przez przeglądarkę. Wtedy wygląda to tak 1)uruchamiam pierwszy skrypt 2)uruchamiam drugi skrypt ale nie dostaję komunikatu [blokada] tylko strona cały czas się wczytuje 3)kończy się wykonywanie pierwszego skryptu 4)wykonuje się skrypt drugi czy ktoś może wie dlaczego skrypt zachowuje się tak dziwnie przy żądaniach przeglądarkowych ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odpalanie tego z przeglądarki to bardzo zły pomysł. Stwórz sobie jakiś observer w cronie co minutę, który będzie czekał na znak np. z przeglądarki i wykona wtedy skrypt. Zabezpieczenie ustawiłbym bazując na getmypid, będziesz miał to w czasie rzeczywistym zamiast Twojego szacowania $blokada+1800<time()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podrzucenie pomysłu, ale abstrahując od od samej metody blokowania problem jest w tym że skrypt jest wykonywany cronem ale muszę mieć również możliwość uruchomienia go przez przeglądarkę.
Skrypt generuje pewne pliki, czasami są to duże pliki i wtedy trwa to długo ale czasami jest to dużo małych plików. W drugim przypadku pracownicy muszą mieć możliwość generowania ręcznego dlatego że cronem za długo by to trwało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował KsaR 22.09.2015, 13:05:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie myślałeś o robieniu kariery jako administrator ![]() swoją drogą ciekawa przypadłość że sql'em nie działaa z plikami tak ![]() Haha ![]() -- Ano ciekawe ![]() A ta baze na plikach tak z nudow dziabłem, bo dziwnie tak wszystko w mysql ladowac - zwlaszcza gdy bedzie zawsze 1 tabela z 1 rekordem(a co dopiero z 1 kolumna) ![]() Ten post edytował KsaR 22.09.2015, 18:24:54 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:59 |