![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam normalnego swicha w phpie..
i wszystko dziala tylko teraz taki hak ktorego tyczy sie pytanie. TO DZIALA:
czy da sie w tym samym switchu zrobic cos na zasadzie: TO NIE DZIALA
czyli obejmuje ifem zawartosc case chodzi mi o to ze w ifie ma byc kilka casow i zeby nie powtarzac nascie razy tego samego ifa bo to bezsensu chyba ale moze nie da sie inaczej.. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da sie tak niestety
![]() -- Btw, troche powtarzasz kod.. Te include'y. nie lepiej cos typu:
? Ten post edytował KsaR 17.09.2015, 18:15:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
twoj kod rozni sie tylko tym ze ujmujesz funkcjie include czy to sie rozni jakos w predkosci dzialania czy cos w tym stylu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, ale bardziej praktyką. (Istnieje taka zasada jak DRY - don't repeat yourself - nie powtarzaj sie).
Póki co raczej ci wydluzylo kod. Ale teraz dodaj do tego cos typu np. $zmienna=1; I tak w kazdym, wtedy juz kod bedzie powtorzony, bo mozna by przeciez napisac raz :-P. Ale za to masz latwa edycje itd zamiast kazdego to mozesz 1.. Itp -- Mialem raz podobny switch, to tak sie rzucilo w oczy. Musialem zmienic kazdemu sciezke do include, na podfolder, i/lub pod-podfolder. I lipa, bo bylo ich ponad 60. Dalbym konkretniejszy przyklad ale go nie pamietam. Wiem ze mi bardzo ulatwilo to, bo moglem zrobic np. $x=false; przed switchem, i w ewentualnych case dodac $x=true; I zamiast prawie kazdemu po kolei zmieniac sciezke, moglem copy-paste $x=true; ![]() i w include np. include '/xxx/'.($x?'/yyy/':'').$inc.'.php'; Ten post edytował KsaR 17.09.2015, 21:48:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no dobra sprobuje i tak moze rzeczywiscie to ulatwia
a teraz mam jeszcze jedno pytanie zeby nie robic nowego posta to tutaj mam strukture plikow typu header.php content.php index.php footer.php (tak w uproszczeniu wielkim) i teraz w indexsie jest swich obslugujacy calosc po zalogowaniu zabezpieczam strony typu poczta.php , galeria.php,profil.php czy cos tam jeszcze ktore sa po zalogowaniu (oczywiste) ale czy pliki typu sidebar, header footer tez sie zabezpiecza zeby nie byly dostepne po wpisaniu sciezki w pasku? np localhost/blbl/footer.php (otwiera sie footer strony) -> wow a tu wejscie do panelu admina (tak abstrakcyjnie) tez trzasnac jakiegos ifa trzeba lub funkcje? czy to sie zostawia i jedynie zawartosc tych plikow pisze w taki sposob zeby byly nie przydatne dla potencjalnego "hakiera" btw include '/xxx/'.($x?'/yyy/':'').$inc.'.php'; tego zapisu troche nie ogarniam ;p Ten post edytował eminiasty 17.09.2015, 22:21:00 |
|
|
![]()
|
|
Hm, footer, itp.
To raczej sprawdzasz w nich czy ktos online. Przydatne przy tym moga byc 'ternary operator' Aha, ps. Nie doczytalem edit. To co wyzej to tez ternary operator.
Przy jedno linijkowych zapiskach przydatne. -- http://php.net/manual/en/language.operator...parison.ternary Ten post edytował KsaR 17.09.2015, 22:29:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
czyli wchodzac na footer widac to ze np strona www.maslo.pl(biale tlo bo ccs nie dziala) lecz nie wdidac menu w stopce bo blokuje go if sesji?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:26 |