![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie w plikach php zmienia się kodowanie. Używam skryptu księgi gości :
ViPER Guestbook V1.26 - © 2004 by Marc Stein www.vipergb.de.vu Problem w tym. że kodowanie w jakim otwiera te strony to (europa środkowa - windows ) A jak wiadomo trzeba ustawić na ISO żeby części Ludziom nie wywalało krzaczków. Moja ksiega jest dostepna pod adresem www.xiega.ludzielodu.pl . W plikach HTML łatwo zmienić kodowanie wiem gdzie i wogóle. Ale na php za bardzo się nie znam. Korzystam przeważnie z gotowych skryptów, które jeśli można to czasem przerabiam na tyle na ile umiem. Wydaje mi się że to musi być w jakimś pliku ale nie wiem w którym, a przeglądanie wszystkich to raczej potrwa wieki ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie to kodowanie, gdzie się w książce zmienia język polski na angielski?
Jak chodzi Ci o meta to zmiana tego też Ci nie da poprawnych liter bo to jest tylko napis informujący 'książka w języku polskim'. Jak chcesz zmienić kodowanie skryptu to musisz użyc jakiegoś programu, który zmieni kodowanie na wybrane przez Ciebie. Przetłumaczy książkę z polskiego na angielski. Przy okazji temat już był omawiany ![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie chce żeby mi skrypt tłumaczył z angielskiego na polski. Skrypt tej księgi jest tak zrobiony, że język sobie mogę łatwo zmienic co możecie zobaczyc na stronie www.xiega.ludzielodu.pl. Gdy wejdziesz na tą stronę w windowsowskim explorerze możesz kliknąć u góry na widok później kodowanie i zobaczysz że będzie wskazywać Europa Środkowa (Windows). A ja chce żeby wskazywał Europa Środkowa (iso) . W plikach html wystarczy meta ustawić tak jak piszesz. A w plikach php też się musi to gdzieś ustawiać. Bynajmniej tak mi sie wydaje. Zaraz przejrze inne tematy. Zobaczymy może rzeczywiście są jakies programy do tego jak mówisz. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Nowogard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To bedzie skomplikowane
![]() Ja bym to zrobil tak:
pomiedzy <head> a </head>; To chyba o to chodzi ![]() -------------------- MAC OS X :: vim -> php, python, bash
iBook G3 :: PowerPC 750fx :: 640MB RAM |
|
|
![]()
|
|
ale przecież tam nie ma żadnego <head> bynajmniej tak mi się wydaje
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Nowogard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt uruchamiasz na jakiejs stronce i wynik dzialania kodu php jest wysylany do przegladarki jako tekst. I to pozniej jest interpretowane przez przegladarke.
Mozna to zrobic na zasadzie szablonu. A wtedy dajesz na poczatku i na koncu kazdego pliku php np.: include('./glowka.php'); i include('./stopka.php'); a pliki te wygladaja tak: glowka.php
stopka.php
i tak plik index.php, wyglada dla przykladu tak:
To powinno pomoc Ten post edytował pusiek.org 5.01.2005, 00:26:13 -------------------- MAC OS X :: vim -> php, python, bash
|
|
![]()
|
|
oki postaram się to zrobić. Choć tych plików jest troszkę dużo
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, moj blad. Mozna to zrobic z poziomu php.
Wystarczy wyslac naglowek do strony:
-------------------- MAC OS X :: vim -> php, python, bash
|
|
![]()
|
|
czyli gdzie mam ten kod wkleić
![]() ![]() ![]() ![]() Ps. Po wstawieniu do pliku index.php księga się otwiera ale u dołu wywala taki błąd : Kod Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/nataniel/public_html/xiega/skins/Standard_English/skininfo.php:18) in /home/nataniel/public_html/xiega/index.php on line 3497
Ten post edytował nataniel 5.01.2005, 00:57:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Hamburg / Darlowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<head></head> jest umieszczony w kilku plikach xxxframe.php w katalogu "skins/xxx" .
|
|
|
![]()
|
|
Powklejałem to tam gdzie było <head > :
Kod <?php print '<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">'; ?> Niestety w jednym pliku wywalało bład więc usunołem ten kod z tego pliku. Ale resztę zaakceptowało. Jednak nie pomogło. Czy ten kod : Kod <?php print '<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">'; ?> też tam wstawic między Kod <head></head> czy w jakieś inne miejsca
Ten post edytował nataniel 5.01.2005, 15:46:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh... a uzyles ob_start" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() na poczatku a na koncu ob_end_flush" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
|
|
|
![]()
|
|
nie nie uzyłem . A dlaczego
![]() ![]() Ten post edytował nataniel 5.01.2005, 18:16:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli struktura twojego pliku wyglada mniej wiecej tak:
to musisz najpierw wyslac caly plik do ... buforow? .. a dopiero potem do usera... lepiej jest to opisane w manualu.. podalem ci funkcje.. poczytaj |
|
|
![]()
|
|
to czy to ma wyglądać tak
![]() Kod <html>
<head> <?php ob_start(); print '<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">'; ob_end_flush(); ?> </head> </html> Ten post edytował nataniel 5.01.2005, 18:27:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Hamburg / Darlowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstaw normalnie w html . Nie musisz wciskac php na sile
|
|
|
![]()
|
|
wstawiłem to w php i niestety nie zadziałało. Jak będe miał chwilke to wstawie jeszcze zwykłe meta tak jak piszesz i zobaczymy. Ale to chyba nie te pliki odpowiadają za to. A np w index.php pewno się meta nie da wstawić bo zaraz błąd wywali
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:10 |