![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
napisałem sobie system do wysyłania maili jako HTML i wszystko jest dobrze. Jednak chciałbym do tego maila dodać dwie rzeczy: - podgląd maila do wysłania - po kliknięciu potwierdzenia wysłania maila wysyła mail'a Problem pojawia się w tym, że nie wiem jak zrobić ładnie podgląd treści (treść wprowadzana z formularza + pobieranie danych z bazy tj. imię, nazwisko itp). Oraz jak zrobić aby pojawił się przycisk lub komunikat z informacją czy chce wysłać taki mail. Czyli dokładnie tak jak jest tutaj na forum - podgląd posta i wysłanie go. Za pomoc z góry dziękuję pozdr, shpyo -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No jak to jak? Jeśli już masz formularz do wysyłania tego maila to wygląda pewnie jakoś tak:
Wystarczy że dodasz drugi przycisk:
I w twojej stronie sprawdzasz:
A pod spodem wyświetlasz ponownie formularz - z treścią wpisaną w pola - i teraz użytkownik może, tak jak tu na forum, wysłać posta lub coś w nim poprawić. -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lol, dzięki za pomoc, tak myślałem aby to zrobić, ale miałem wątpliwości co do dwóch submitów w jednym formularzu
![]() dzięki -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
-esox- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak z ciekawości zaczynam sie interesować pisaniem stronek jak coś takiego wstawić jak wyżej pisaliście
Kod <html> <form action="twoj-skrypt.php" method="post"> <!-- jakieś inne pola --> <textarea name="tresc"><textarea> <input type="submit" value="Wyślij"> <input type="submit" name="podglad" value="Podgląd"> <--! php wstawia sie tutaj? ![]() <?php if ($_POST['podglad']=='Podgląd') //wyświetlasz podgląd ?> <?php if (mail('mmailik@serw.pl', 'temat', '$tresc')) echo 'nie wyslano'; else echo 'oki wyslano'; ?> chcioałbym zrobić taki for,mularzyk ale za bardzo nie wiem jak poradźcie mi coś :-) z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 13.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już koniecznie chcesz w jednym pliku:
Kod <html>
<form action="twoj-skrypt.php" method="post"> <!-- jakieś inne pola --><? echo $_POST['innepole']; ?> <textarea name="tresc"><? echo $_POST['tresc']; ?><textarea> <input type="submit" value="Wyślij"> <input type="submit" name="podglad" value="Podgląd"> <?php if ($_POST['podglad']=='Podgląd') die(); if (mail('mmailik@serw.pl', 'temat', '$tresc')) echo 'nie wyslano'; else echo 'oki wyslano'; ?> |
|
|
-esox- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki hmm ale jakoś mi to nie chce dzialać :-( zaczynam dopiero wybacz jeszcze nieznajomosć podstaw. Dałem taki plik na serw
Kod <html> <form action="4.php" method="post"> <textarea name="tresc2"><? echo $_POST['tresc2']; ?></textarea><br> <textarea name="tresc"><? echo $_POST['tresc']; ?></textarea><br> <input type="submit" value="Wyślij"> <input type="submit" name="podglad" value="Podgląd"> <?php if ($_POST['podglad']=='Podgląd') die(); if (mail ('nick@poczta.wp.pl', 'temat', '$tresc, $tresc2')) echo 'nie wyslano'; else echo 'oki wyslano'; ?> </html> Ale tak na skrzynke przychodzi mi tylko coś takiego: $tresc $tresc2 a podgląd nie działa wogóle i wywala po uruchomieniu nie wysłano (w rzeczywistości jednak wysyła jak wyżej) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~esox:Stosuj odpowiednie tagi php
Nie wiem czy skrypt działa pisany na szybko ![]() ![]() |
|
|
-esox- |
![]()
|
Goście ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |