![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wiec tak, zrobilem sobie (przy pomocy ksiazki :/) formularz logowania no i dziala on poprawnie tylko ze jak podam poprawne dane to opocz informacji ze sie dobrze zalogowalem wyswietla mi komunikat:
Warning: Unknown(): Your script possibly relies on a session side-effect which existed until php 4.2.3. Please be advised that the session extension does not consider global variables as a source of data, unless register_globals is enabled. You can disable this functionality and this warning by setting session.bug_compat_42 or session.bug_compat_warn to off, respectively. in Unknown on line 0 no i nie wiem o co w nim chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wersja php
![]() i podaj kod skryptu.... Ten post edytował Tiraeth 3.01.2005, 14:14:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy, że musisz włączyć register_globals
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam php 4.3.9
autoryzacja.html --------------------- <html> <head> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <title>Logowanie</title> </head> <body> <form method="POST" action="autoryzacja2.php"> <div align="center"><center> <h2>Aby uzyskać dostęp do żadanych stron, proszę się zalogować</h2> <table boder="1" width="200" cellpadding="2"> <tr> <th width="18%" align="right">Login</th> <td width="82%"> <input type="text" name="nick" size="8"> </td> </tr> <tr> <th width="18%" align="right"> Hasło</th> <td width="82%"> <input type="password" name="haslo" size="8"> </td> </tr> <tr> <td width="100%" colspan="2" align="center"> <input type="submit" value="zaloguj" name"submit"> </td> </tr> </table></div> </form> </body> </html> ------------------- autoryzacja2.php ------------------ <?php include "./autoryzacja3.php"; session_start(); if(!isset($nick)) { $autoryzacja; exit; } else { session_register("nick", "haslo"); $nick = autoryzacja($nick, $haslo); if(!$nick) { session_unregister("nick"); session_unregister("haslo"); echo "Autoryzacja użytkownika nieudana. " . " Musisz podać poprawny login i hasło" . "<br>"; echo "<a href=\"$autoryzacja\">Logowanie</a>" . "<br>"; echo "Jeśli jeszce nie masz konta, zarejestruj się!" . "<br>"; echo "<a href= \"$rejestrowanie\">Rejestracja</a>"; exit; } else echo "Witaj, $nick!"; } ?> --------------------- autoryzacja3.php --------------------- <?php include "./common_db.inc"; $rejestrowanie = "./formularz.html"; $autoryzacja = "./autoryzacja.html"; $nick = $_POST['nick']; $haslo = $_POST['haslo']; function autoryzacja($nick, $haslo) { global $default_dbname, $user_tablename; $link_id = db_connect(); $zapytanie = "SELECT nick FROM user WHERE nick = '$nick' AND haslo = password('$haslo')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if(!mysql_num_rows($wynik)) return 0; else { $query_data = mysql_fetch_array($wynik); return $query_data["nick"]; } } ?> i jescze jedno pytanie, co mam przekleic(napisac) zeby inne strony tez sprawdzaly poprawnosc autoryzacji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj BBCODE. kod który wkleiłeś jest mało czytelny. zedytuj posta i kod php wstaw w odpowiednie znaczniki bbcode.
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
autoryzacja2.php ma być:
Używaj BBCode! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli chcialbym przerobic ten skrypt na to zeby dzialal u mnie to co musze jeszcze zmienic?ponizej zamieszczam kod bazy i kod tego co zmienilem(i nie dziala)
i to co zmienilemw kodzie php w autoryzacja3.php
co jest nietak? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja się mogę spytać co jest nie tak
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 23.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym problem ze nie ma zadnego bledu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo podajesz złe hasło. W bazie masz hasło pass, a Ty podajesz w zapytaniu hasło zakodowane funkcją PASSWORD().
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie teraz dzial
![]() |
|
|
![]()
|
|
Po poprawnym zalogowaniu ustaw jakąś zmienną sesyjną, np zawierającą login użytkownika. Na każdej stronie sprawdzaj czy taka zmienna jest ustawiona.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a moglbys mi napisac dla tego przykladu jak to zrobic?zeby w innych plikach sprawdzal czy ktos sie logowal bede bardzo wdzieczny.
|
|
|
![]()
|
|
Na początku pliku z logowaniem wywołaj:
po poprawnym zalogowaniu ustaw:
W każdym pliku, który ma sprawdzić czy użytkownik jest zalogowany sprawdzaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzeki dziala
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:09 |