![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie, czy prawidlowe jest takie uzycie form i input? Czy tez nalezy
Pytam poniewaz mam problemy z przekazaniem tych danych do innego pliku. Gdy uzywalem tylko jednego pola input [/HTML]<form name="Wyszukaj" enctype="text/plain" action="wyszukaj.php" method="get"> <input name="nazwa_panstwa" ><input type="submit" name="szukaj" value="wyślij"> </form>[HTML] jako zwykly kod html to pozniej spokojnie moglem odwolac sie do zmiennych w innych plikach. Jednak w tym pierwszym przypadku w pliku
Zmienna panstwo jest pusta..... Nie wiem co jest nie tak...prawdopodobnie cos mieszam, ale mam problem z poradzeniem sobie z tym. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do tego inputa można sie dobrać np.:
$Panstwo=$_POST['Panstwo']; echo $Panstwo; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te linijki, ktore zaproponowales oczywiscie nie rozwiazuja sprawy....
to co ja podalem, dwa echa dziala w przypadku gdy jest tylko jeden input.... i jest jako html, a nie jako php.... wrzuce caly prorgam, bo moze gdzies indziej jest blad nowy.php
i drugi plik "wpisywanie.php"
po wpisaniu do formularza jakiekolwiek danej i kliknieciu przycisku wyswietla stronke wpisywanie.php z komunikatem brak nazwy panstwa...oraz pczywiscie wartosc zmiennej panstwo rowniez nie jest wyswietlana. Podobnie jesli zamienilem metode z post na get... zglupialem calkowicie bo wlasnie zauwazylem ze w pasku przegladarki jest informacja o panstwie... http://localhost/moj/wpisywanie.php?Panstwo=ewtwe Ten post edytował wierus 3.01.2005, 23:02:15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
radze przeczytać Wyjście z php, to ci pomoże trochę uprościć kod.
teraz twój kod: w nowy.php w lini 8 masz method='get' ,a w pliku wpisywanie.php odczytujesz informacje z tablicy post. musisz się zdecydować. Ten post edytował ARJ 3.01.2005, 23:07:19 -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
-hmmm- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie chce mi sie czytac kodu, bo za dlugi ...
tylko jedna rzecz zauwazylem tak szybko go przegladajac - dlaczego nie nadajesz atrybutu type dla pol input? powinno byc przeciez Kod <!-- przyklad1 --> <input type="text" name="pole1" /> <!-- przyklad2 --> <input type="password" name="pole2" /> a co do php i formularzy html, to - na podstawie przykladu :] to jest kod pliku z formularzem a to kod pliku obslugujacego formularz
powinno dzialac ... |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za odpowiedzi. Duzo mi pomogly szczegolnie jesli chodzi o wychodzenie z php:) NIestety meritum problemu zostalo rozwiazane tylko czesciowo. Dlaczego? Otoz jesli uzywam metody get to wszystko dziala
Po stronie wpisywanie.php
jak rowniez
--------------------- Natomiast jezeli uzyje metody post(reszta ta sama) to nie dziela!! zmienna $panstwo jest pusta!!!
jak rowniez
Oczywiscie moge uzywac get i wszystko bedzie ok, ale moja natura nie pozwala mi przejsc obojetnie kolo tego.... Ten post edytował wierus 6.01.2005, 13:38:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:46 |