![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ku końcowi dobiega najbardziej skomplikowany (choć dla wprawionego php-owca jest absolutnie banalny, tego świadomość mam pełną) projekt. Przyszedł czas na zabezpieczanie. To co zastosowałem to znane mi htmlentities przy odbieraniu POSTów i mysql_real_escape_string przy zapisach do bazy danych. Czy jeszcze w jakiś sposób zabezpiecza się standardowo różne operacje? Gdzie mogę znaleźć wartościową wiedzę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zabezpieczenie stron to pojecie bardzo szerokie a to co ty tutaj wymieniles to nadaje sie tylko do kosza.
Po pierwsze: strone sie zabezpiecze od poczatku, a nie na jej koncu. Po drugie: skoro uzywasz mysql_real_escape_string, znaczy ze uzywasz funkcji mysql_ - wielki BLAD. Juz dawno powinienies jechac na PDO Po trzecie: htmlentities przy odbieraniu POSTów ? Ze niby po co?
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, są to zawsze już jakieś informacje do poszukiwań(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzyj sobie chociażby OWASP TOP 10: https://www.owasp.org/index.php/Top_10_2013-Top_10
|
|
|
![]()
|
|
No dobrze, czyli ku końcowi to jednak jeszcze daleko, sporo do ogarnięcia zupełnie nowego tematu. Dzięki za podpowiedzi!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po trzecie: htmlentities przy odbieraniu POSTów ? Ze niby po co? No co ty, nie widziałeś nigdy pętli na POST/GET z htmlspecialchars/htmlentities ? Nie takie potworki się widziało (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Widzialem... dlatego sie pytam PO CO?? To ze jedni piszą potworki, nie znaczy, że inni nadal muszą powtarzac bledy sprzed tysiaca lat (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 1 Dołączył: 30.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do zmiennych pre definiowanych możesz dodać $_POST['przyklad'] = filter_var($_POST['przyklad'], FILTER_SANITIZE_STRING);
http://stackoverflow.com/questions/2339212...itize-string-do |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:28 |