![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z napisaniem zapytania do bazy, proszę o pomoc
mam takie rekordy w bazie IMIE | NAZWISKO | CO | ILE Adam | Kowalski | but | 1 Marek | Adamczyk | kapeć | 2 Adam | Kowalski | but | 4 Marek | Adamczyk | kapeć | 2 Adam | Kowalski | but | 4 Marek | Adamczyk | kapeć | 2 potrzebuję wyciągnąć dane do tabeli w postaci: IMIE | NAZWISKO | BUT | KAPEĆ Adam | Kowalski | 9 | 0 Marek | Adamczyk | 0 | 6 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trochę bez sensu chcesz mieć wyniki, bo po pierwsze powinieneś mieć najlepiej unikatowy rekord dla każdej osoby aby Adam Kowalski z Warszawy, nie mylił ci się z Adamem Kowalskim z Krakowa.
Nie przypominam sobie aby było możliwe stworzenie nazwy kolumny na podstawie wartości wiersza w MySQL. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 516 Pomógł: 1 Dołączył: 25.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywistym jest że dla każdego rekordu mam w bazie ID_REK, ale nie tego dotyczyło moje pytanie, no chyba że jak już wiesz że mam w każdym rekordzie identyfikator to już wiesz jak mi pomóc?
![]() Uprzejmie prosze o odpowiedzi w temacie pytania. Na tę chwilę zrobiłem nagłówek tabeli
tylko nie wiem co dalej....... ![]() Ten post edytował krzesik 6.09.2015, 16:17:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoja tabela nie spełnia podstawowych zasad budowy bazy danych.
Powinno to wyglądać w ten sposób: osoby - id - imie - nazwisko ubrania - id - nazwa ubrania_osoby - id_osoby - id_ubrania - ilosc Wtedy zapytanie mogło by wyglądać tak:
Jeżeli chcesz odpowiedź na twoje pytanie - nie da się wyciągnąć danych w ten sposób z twojej tabeli (przynajmniej z tego co wiem, jednak mogę się mylić). Ten post edytował markuz 6.09.2015, 18:37:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:23 |