![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zauwazylem,że na nietórych stronach internetowych nie widnieje rozrzerzenie pliku ,tzn przykladowo adres zamiast tak: jakisadres.pl/costam/users.php wyglada tak jakisadres.pl/costam/users w jaki sposob mozna uzyskac taki efekt ? prosze o dokladne wytlumaczenie bo nie mam zielonego pojecia od czego zaczac zabawe z takimi adresami |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Zauwazylem,że na nietórych stronach internetowych nie widnieje rozrzerzenie pliku ,tzn przykladowo adres zamiast tak: jakisadres.pl/costam/users.php wyglada tak jakisadres.pl/costam/users w jaki sposob mozna uzyskac taki efekt ? prosze o dokladne wytlumaczenie bo nie mam zielonego pojecia od czego zaczac zabawe z takimi adresami Musisz mieć plik o nazwie ".htaccess", o ile twój serwer to obsługuje. A w nim: Cytat(http://alexcican.com/post/how-to-remove-php-html-htm-extensions-with-htaccess/) Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.php [NC,L] Edit, ps. A działa to tak że z plików z rozszerzeniem .php skasuje to .php z linku. :-P (jednoczesnie będzie referencja do tego pliku). Czyli mozna /index zamiast /index.php Ten post edytował KsaR 5.09.2015, 15:49:07 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 875 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj sobie w internecie o Przyjaznych URLach/odnośnikach (URL Friendly), bo tak oficjalnie są nazywane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposob KsaR'a działa, tylko ze zarowno jak podam w adresie:
jakisadres.pl/xxx jak i jakisadres.pl/xxx.php to jeden i drugi zadziała. Jest jakis sposob aby ten z rozrzezeniem .php nie zadziałał ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Wywal to:
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f a na przyszlosc staraj sie zrozumiec te 3 linijki ktore dostajesz. Bezmyślne kopiowanie na dluzszą mete niczemu nie sluzy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzieki za odpowiedz,postaram się dowiedziec wiecej na temat tego pliku.
A Twoja rada co do wyrzucenia tej linijki nie zadziałała niestety, teraz moj plik .htaccess wyglada tak : RewriteEngine On RewriteRule ^([^\.]+)$ $1.php [NC,L] a dalej mozna wczytac strone z rozrzezeniem .php Ten post edytował Star 9.09.2015, 13:26:57 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie zwrocilem uwagi ze masz wykluczenie kropki...
Cos w ten desen ma byc RewriteRule ^(.+)$ $1.php [NC,L] -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzieki,poprawiłem ,ale teraz ,nie wiem czemu ,wyskoczył mi Internal Server Error
moze to byc spowodowane ,ze moj serwer nie obsluguje tej komendy ? piszę komendy ,ponieważ gdy uzyłem kodu podanego wczesniej przez KsaR to wszystko działało |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No można wczytywać, bo plik.php nie pasuje do wzorca więc puści go dalej, a że serwer go znajdzie to i zwróci.
Tak jak @nospor podał spowoduje że plik.php.php nie zostanie odnaleziony Up. Nic nowego tu nie ma, ew. * zamiast + Ten post edytował Pyton_000 9.09.2015, 13:42:54 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak jak @nospor podał spowoduje że plik.php.php nie zostanie odnaleziony Dokladnie. No ale skoro chcial by to dzialalo tez dla plik.php to ma ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dziwne jest to ze ten blad wyskakuje jak wytne linijke ktora kazal wyciac nospor
taki kod działa poprawnie : RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^(.+)$ $1.php [NC,L] tylko ze dalej wczytuje z .php edit ja własnie nie chcialem aby działało dla plik.php :-) Ten post edytował Star 9.09.2015, 13:47:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:02 |