![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jako że moja wiedza odnośnie javascriptu ogranicza sie praktycznie tylko do jQuery, a korzystam z gotowego kodu i próbuję go nieco zedytować, błądzę dość poważnie i potrzebuję Waszej pomocy. Otóż poniższa funkcja ajaxowo wyświetla wgrane wcześniej zdjęciA. Chciałbym, żeby ograniczało się to do jednego i zastępowało wcześniej wgrane nowym.
Moje próby typu
Kończą się jednakowo żałośnie, więc proszę o jakieś wskazówki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
li polecałbym tworzyć (tak, jak w pierwszym kodzie), natomiast nie ma sensu dowalać go na koniec listy (list.appendChild), tylko zastąpić istniejący element listy nowym (replaceChild). Coś typu:
Kod var oldLi = list.firstElementChild; //jak musisz wspierać IE < 9, to można zrobić list.getElementsByTagName('li')[0]
var newLi = document.createElement('li'); list.replaceChild(newLi, oldLi); -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2013 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale to nie jest tak że aby to co zaprezentowałeś działało dobrze musiałby już być utworzony pierwszy element, a w przypadku gdy zaczynamy od zera nam się to nie uda? Może źle się wyraziłem, ale chodzi mi o to, że na początku nie mamy nic, wgrywamy zdjęcie (do tego momentu działa tak jak sobie wymarzyłem), ale kolejne są dodawane, nie zastępowane. I gdyby nie ten szczegół Twój kod byłby git. Tak mi się wydaję, racja?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja, ale to wystarczy sprawdzić długość "tablicy" zwróconej przez list.getElementsByTagName('li') i jeśli wynosi 0, to dodać element przez appendChild, a jeśli więcej niż 0, to zastosować zastępowanie.
Można też po prostu od razu stworzyć listę z jednym, pustym elementem ![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Niestety moje niezrozumienie JS jest zbyt duże, powstają więc takie twory...
Które niewiele zmieniają... edit. w sumie to problem jest z ifem, bo jesli zrobie if(1) to wykonuje sie tak jak trzeba (nie wiem jak z else) edit2.
miało większe szanse powodzenia;) Ten post edytował followc 5.09.2015, 16:28:47 |
|
|
![]()
|
|
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Powoli wyhaczałem moje dramatyczne błędy, nie wiem jednak czy jeszcze we wrześniu skończyłbym ten prosty problem bez Twojej pomocy. Dzięki wielkie!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:58 |