![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzień dobry,
z myślą o migracji nan nowy serwer VPS postanowiłem dobrze przygotować się i przeprowadzić parę testów odnośnie wydajności i poprawności działania mojego projektu (http://matma4u.pl) Moje środowisko testowe to: - system Debian 8 - Apache 2.4.10 - PHP 5.6.9 - MySQL MariaDB 10.0 Poprzenosiłam pliki, nadałem odpowiednie uprawnienia i ruszyłem z testami. Wszystko, no prawie wszystko dobrze działa prócz bazy danych. - zamiast polskich znaków mam na stronie dziwne krzaczki. Baza oparta jest o silnik InnoDB. Po wgraniu je na serwer testowy przejrzałem kilka rekordów, czy wszystkie polskie znaki wyświetla poprawnie. W bazie wygląda to ok. Kodowanie bazy - UTF-8 Metoda porównywania znaków - utf8_general_ci Nie mam pomysłu czemu tak jest. Postanowiłem dokładnie porównać bazę live z bazą testową, ale są identyczne. Zapytania odnośnie struktury w obu bazach zwracają te same wyniki
collation_connection utf8mb4_general_ci collation_database utf8_general_ci collation_server utf8_general_ci
collation_connection utf8_general_ci collation_database utf8_general_ci collation_server utf8_general_ci
character_set_client utf8mb4 character_set_connection utf8mb4 character_set_database utf8 character_set_filesystem binary character_set_results utf8mb4 character_set_server utf8 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/
character_set_client utf8 character_set_connection utf8 character_set_database utf8 character_set_filesystem binary character_set_results utf8 character_set_server utf8 character_set_system utf8 character_sets_dir /usr/share/mysql/charsets/ Na serwerze produkcyjnym działa wszystko ok, na testowy już nie. Gdzie tkwi błąd? W pliku konfiguracyjnym /etc/mysql/conf.d/mariadb.cnf mam ustawione poprawne wpisy: Kod # MariaDB-specific config file. # Read by /etc/mysql/my.cnf [client] # Default is Latin1, if you need UTF-8 set this (also in server section) default-character-set = utf8 [mysqld] # # * Character sets # # Default is Latin1, if you need UTF-8 set all this (also in client section) # character-set-server = utf8 collation-server = utf8_general_ci character_set_server = utf8 collation_server = utf8_general_ci Kodowanie strony również jest w UTF-8. Pewnie gdzieś jest drobny błąd, ale gdzie? Proszę o pomoc w jego lokalizacji. Ten post edytował tomekkru 23.08.2015, 17:31:48 -------------------- ![]() Rozwiążemy dla Ciebie każde zadanie z matematyki: http://matma4u.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 12:38 |