![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pisalem skrypt dla kolegi na domowym kompie z krasnalem. Wykorzystalem przyjazne url-e Scannera z php.pl. Wszystko ladnie dziala, uploaduje skrypt na serwer kolegi, uruchamiam, klikam na jakis link i... 404. Domyslilem sie po komentarzach do Przyjaznych Url-i jest cos z MultiViews w apachu. Niestety do konfiguracji serwera kolega nie ma dostepu (jest tylko plesk). Tak wiec zostaje chyba tylko mod_rewrite. Szukajac forum dokopalem sie do skrptu sprawdzajacego czy jest zainstalowany. Test przebiegl pomysnie, ale przejąlem sie troche tymi regulami itp. Z apache.org niezbyt duzo sie dowiedzialem (raczej - niewiele zrozumialem). I moje pytanie: Czy da sie uzyskac bardzo podbony efekt przy uzyciu mod rewrite jak przy sposobu Scannera ? Mam link http://localhost/index/zmienna/druga/trzecia/czwarta i sposobem z php.pl mam url[0] rowna zmienna url[1] druga, url[2] trzecia i url[3] czwarta. Nie bede Was oszukiwal, prosze o napisanie takiej regulki, albo podania linku (zapytanie do google tez moze byc ![]() Z gory dziekuje. Pozdrawiam, Revan. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po polsku niestety nie znam żadnej strony, ale możesz przeczytać to (po angielsku) - i może coś zrozumiesz
![]() Ale, żeby nie być niepomocnym, napiszę ci regułkę - potrzebujesz przeniesienia http://host/zmienna1/zmienna2/zmienna3 do postaci zrozumiałej przez php? najłatwiej chyba będzie tak: Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule ^([^/]+)/([^/]*)/([^/]*)/?$ /index.php?zmienna1=$1&zmienna2=$2&zmienna3=$3 To jest rozwiązanie najłatwiejsze - ale w sumie najmniej optymalne. O wiele lepeij użyć czegoś takiego: Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule .* index.php To rozwiązanie przekarze wszystkie żądania do pliku index.php. Aby móc użyć zmiennych z adresu użyj następującej konstrukcji w pliku index.php:
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile dobrze pamietam, to co Scaner napisal na php.pl dziala, sam tego uzylem w kilku projektach i dziala idealnie. W tym co Scaner opisal, trzeba zastosowac odwolanie sie do skryptu php, czyli nie
www.example.com/zmienna1/zmienna2/zmienna3 lecz www.example.com/index.php/zmienna1/zmienna2/zmienna3 Wtedy nie powinno byc problemu pod warunkiem ze plik index.php istnieje. Zmienne wyciagane sa z adresu i powinno byc ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zle mnie zrozumiales ace
wiem jak sie korzysta z tego sposobu Scannera, napisalem skrpyt oparty na jego sposob ale mi on po prostu nie dziala na serwerze na ktorym on mial byc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sproboj na webhelp
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:08 |