![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
piszę sobie taką prostą stronkę czytającą notatki z bazy danych + podstawowy CRUD. Bardzo ułatwi mi to życie. Ta mini appka prawie działa - ale mam problem - po dodaniu lub edycji notatki do bazy muszę ręcznie odświeżać stronę, żeby była widoczna. Błąd - headers already sent... A ja chciałbym, żeby pokazywała się ta sama strona, tylko zaktualizowana ![]() W urlu są dwie zmienne pochodzące z linka ze strony głównej - nazwa tabeli w bazie i typ operacji crud + pole id tej operacji. Pomóżcie proszę. Kod jeszcze w rozsypce:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Najpierw wyswietlasz rekordy a dopiero potem edytujesz i wielce zdziwiony ze wyswietlone rekordy nie zawieraja zmian... Toz to logika na poziomie zlobka jest. Warto abys sam zastosowal sie do swojego avatara
![]() Najpierw masz edytowac/kasowac/dodawac a dopiero potem wyswietlac - wowczas bedziesz widzial zmiany od razu. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 13.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw wyswietlasz rekordy a dopiero potem edytujesz i wielce zdziwiony ze wyswietlone rekordy nie zawieraja zmian... Toz to logika na poziomie zlobka jest. Warto abys sam zastosowal sie do swojego avatara ![]() Najpierw masz edytowac/kasowac/dodawac a dopiero potem wyswietlac - wowczas bedziesz widzial zmiany od razu. Dopiero się uczę, próbowałem też tak, ale teraz to już w ogóle nie działa...
Oj, chyba coś mylę. Logika: 1. Wyświetlić tabelę z notatkami pacjentów. 2. Obok rekordów - data - notatka - przyciski edytuj / usuń. 3. Umieścić pod spodem formularz dodawania nowej notatki 4. Jeśli dodaj nową notatkę - to wpis do bazy i przeładuj all. 5. Jeśli kliknięcie na usuń - to usuń z bazy i przeładuj all. 6. Jeśli edycja, to w polach formularza dodawania wyświetl pola wg id, zmień przycisk na uaktualnij i insert to do bazy. Potem przeładuj. Chyba nie rozumiem, jak mam najpierw edytować, a potem wyświetlić, jeśli to jest na jednej stronie:( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Chyba nie rozumiem, jak mam najpierw edytować, a potem wyświetlić, jeśli to jest na jednej stronie Ja nie mowie o formularzu do edycji... Ja mowie o kodzie, gdzie w bazie juz zmieniasz dane. Ten wlasnie kod ma byc wykonany przed wyswieteniem listy. Tak samo jak kod odpowiedzialny za skaowanie z bazy czy za dodanie z bazy.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ja nie mowie o formularzu do edycji... Ja mowie o kodzie, gdzie w bazie juz zmieniasz dane. Ten wlasnie kod ma byc wykonany przed wyswieteniem listy. Tak samo jak kod odpowiedzialny za skaowanie z bazy czy za dodanie z bazy. Ale czy to oznacza konieczność posiadania dwóch stron? Np. /notatki.php --> wyświetlanie tabeli z danymi, formularz do edycji, etc. /crud.php --> tutaj dzieją się operacje, po których jest powrót do strony notatki.php ? Myślałem o tym, ale jest problem. Otóż: 1. Strona index.php - tutaj listuję przyciski z nazwami tabel, nazwę tabeli przekazuję do urla .
2. Strona notatki.php - wyświetla mi tabelę z danymi wg urla + formularz, plus przyciski do edycji.
3. Strona crud.php - tutaj musiałbym już przekazać i poprzednią zmienną $table oraz nowe, wysłane z formularza, żeby powrócić... Na tym etapie już się gubię. Nie mam pojęcia, jak to zrobić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale czy to oznacza konieczność posiadania dwóch stron? Np. Kurcze, ale ja ci nie kaze pisac zadnych nowych stron. Owszem, wypadaloby by to bylo wszystko ladnie i pieknie, ale ja ci teraz mowie jak masz to zrobic z tym co masz teraz bez danego dodawania nowych rzeczy...Poprostu kod, ktory cos robi w bazie (dodaje, edytuje, usuwa) masz przeniesc przed kod, ktory wyswietla dane z bazy. Tu NIE MA zadnej filozofii. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kurcze, ale ja ci nie kaze pisac zadnych nowych stron. Owszem, wypadaloby by to bylo wszystko ladnie i pieknie, ale ja ci teraz mowie jak masz to zrobic z tym co masz teraz bez danego dodawania nowych rzeczy... Poprostu kod, ktory cos robi w bazie (dodaje, edytuje, usuwa) masz przeniesc przed kod, ktory wyswietla dane z bazy. Tu NIE MA zadnej filozofii. Proszę o litościwe traktowanie. Rozumiem, że ten kod:
mam wkleić gdzieś w poniższy - ale nie wiem, gdzie. Próbowałem w kilka miejsc i nie działa...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:06 |