![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czy jest jakiś łatwy i szybki sposób aby wyłączyć Namespace i powrócić do tradycyjnego php include?
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programista tylko i wyłącznie za to odpowiada. Zmień reguły autoloadera.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Powiedzmy że mam pewien skrypt który używa Namespace i chciałbym go użyć w moim projekcie jako include. Niestety pewnie wiąże się to z długim czasem poprawiania kodu oraz wyszukiwania funkcji oraz klas. Czy mam racje?
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jak wczytujesz klasy bo tylko to na znaczenie. Psr0 i 4. Zobacz choćby przykłady composera. Samo używanie to albo use na początku albo \klasy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast wyłączać namespaces to raczej polecam je zrozumieć i zacząć stosować na co dzień. Nie ma sensu uciekać od używania jednego z de facto podstawowych mechanizmów języka
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Include nie powinno się używać do ładowania klas, bo zamiast rzucać fatal error i przerwać działanie skryptu, to rzuca warning i sobie działa w najlepsze. Kolejną rzeczą jest to co napisali poprzednicy - uwstecznianie się.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, kolega @MESSIAH znowu próbuje realizować swoje dziwne marzenia
![]() Autorze, czy Ty na prawdę jesteś masochistą i tak bardzo lubisz sobie komplikować w życiu? Dzięki NS wrzucasz sobie autoloader z Composer i masz głęboko w ... co się robi. Dołączasz 1 plik z loaderem a cała reszta działa. Jak widzę potworne autoloadery które mają psiąt reguł jak i gdzie szukać klas to człowieka krew zalewa. Nie daj jak zamiast autoloadera wszystko jest przez include. W tych czasach powinno się ręce ucinać, a w Google banować kursy PHP z czasów PHP4 których jest 79% w sieci. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz użyć parsera PHP (napisanego w PHP) i przerobić Jakas\Klasa\W\Namespace do Jakas_Klasa_W_Namespace. Nawet w dokumentacji jest przykład takiego konwertera: Example: Converting namespaced code to pseudo namespaces
Ten post edytował redeemer 20.08.2015, 08:16:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Akurat tworzę swój własny autolader do którego chcę dołączyć skrypt obsługi błędów i który to jest napisany w Namespace. Ja natomiast nie chcę używać Namespace.
@by_ikar - namespace korzysta przecież z require ![]() -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak tworzysz swój własny autoloader, to poczytaj o PSR-4. A jak chcesz poczytać o obsłudze błędów, to AFAIR PSR-3 jest standardem loggera
![]() Co do "nie chcę używać ns" - masz jakiś sensowny powód czy po prostu "nie, bo nie"? -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@by_ikar - namespace korzysta przecież z require ![]() Namespace out of box nie korzysta z niczego, jedynie zwróciłem uwagę na to co napisałeś: Cytat Czy jest jakiś łatwy i szybki sposób aby wyłączyć Namespace i powrócić do tradycyjnego php include? A pisanie własnego autoloadera od razu mi przypomina ten obrazek: ![]() Więc pytanie, po co tworzysz swój własny autoloader? Jaki to ma mieć cel? |
|
|
![]()
|
|
Jak tworzysz swój własny autoloader, to poczytaj o PSR-4. A jak chcesz poczytać o obsłudze błędów, to AFAIR PSR-3 jest standardem loggera ![]() Co do "nie chcę używać ns" - masz jakiś sensowny powód czy po prostu "nie, bo nie"? Po prostu chcę mieć swój własny mini loader uniwersalny. @by_ikar A to co robi w dokumentacji Namespace: http://www.php-fig.org/psr/psr-4/examples/
Tylko siedząc bezczynnie i korzystać z gotowych rozwiązań nie przynosi korzyści. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Po prostu chcę mieć swój własny mini loader uniwersalny. Loader uniwersalny = PSR-4. I to jest de facto wszystko, co trzeba i należy powiedzieć w temacie. Jako programista głównie piszący w JS świętowałbym tydzień, gdyby powstał jeden spójny standard modułów dla frontu. Ty masz w PHP aż jeden standard, na który wszyscy się zgodzili, a i tak wypinasz się na niego i próbujesz tworzyć coś swojego. Po kiego grzyba? Jak chcesz napisać loader, oprzyj go na standardzie PSR-4. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uniwersalny autoloader... to już jest i nazywa sie.... (tutaj werble...) COMPOSER
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałbyś swój autoloader, a nie korzystasz z gotowców leniu, pewnie nawet nie wiesz jak taki autoloader napisać, dlatego proponujesz mu COMPOSER
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Composer to nie autoloader. Composer używa autoloader ale nim nie jest. I może używać dowolnego. Jak sobie dla swoich potrzeb napiszesz własny, to możesz go spokojnie w composerze używac.
|
|
|
![]()
|
|
A niech se pisze - co mu szkodzi
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Oh ja nie dobry. Jak ja mogłem proponować coś dobrego, coś co działa.. Tfuu tfuuu...
Zmieniam zdanie. Piszta własne autoloadery, niech Wam się linijki kodu mnożą, niech działają. @Damonsson dzięki za otworzenie oczu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:59 |