![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc jestem tu nowy i mam problem ze strona php. W ogole to jest wersja php3. Otoz wyswietla mi sie blad:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/accounts_e/emte/public_html/php/dataout.php3 on line 13 Tak wyglada kod strony (sluzy do pokazywania wpisow do ksiegi gosci) Kod <html> <head> <title>ksiega</title> </head> <body bgcolor="#ffffff"> <table border="1" width="100%" style="border-collapse:collapse" bordercolor="#BE7A27"> <?php $db = mysql_connect("localhost", "emte", "*****"); mysql_select_db("ksiega", $db); $sql = "select * from ksiega"; $result = mysql_query($sql); while($row=mysql_fetch_array($result)) { print("<tr><td width=\"20%\" bgcolor=\"#D1A978\">"); printf("<b>%s</b>\n", $row["wpisimie"]); printf("<a href=\"mailto:%s\">%s</a>\n", $row["wpismail"]); printf("<a href=\"%s\" target=\"_blank\">%s</a>\n", $row["wpissite"]); printf("%s</td>\n", $row["data"]); printf("<td width=\"80%\">%s</td></tr>\n", $row["tekst"]); } ?> </table> </body> </html> Co ja zrobilem zle?? Pomozcie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brak rezultatów, coś jest nie tak. Spróbuj wypisać echo mysql_error(); po query. Sprawdź czy jest połączenie w ogóle. Na stronie php.net są przykłady jak powinna wyglądać obsługa błędów (patrz na kolejne funkcje). Skoro zaczynasz to staraj się robić wszędzie warunki if czy wszystko jest ok
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To znaczy, że nazwa tabeli jest identyczna z nazwą bazy, a w niektórych wersjach MySQL to może powodować błąd
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu wejdz do phpmyadmin, wejdz w swoja baze jesli jeszcze tam nie jestes ;] dalej zakladka SQL i tam w pole textarea wstaw to zapytanie "select * from ksiega" i ci powinnien phpmyadmin sam wyrzucic błedy troszke bardziej zrozumiale ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 1 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Ive @ 2005-01-04 16:05:42) po prostu wejdz do phpmyadmin, wejdz w swoja baze jesli jeszcze tam nie jestes ;] dalej zakladka SQL i tam w pole textarea wstaw to zapytanie "select * from ksiega" i ci powinnien phpmyadmin sam wyrzucic błedy troszke bardziej zrozumiale ;] zadnych bledow nie wykazal... :| |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm... a wejdz do phpmyadmin > baza > tabela > Przegladanie i gory masz gotowe zapytanie sql sprobuj je wkleic do tego twojego kodu wywalajac z niego tylko LIMIT 0,30 [no chyba ze chcesz zeby ci tylko 30 wpisow pokazywal ;]]
|
|
|
![]()
|
|
no dobrze wszystko jest ok, poprawilem bledy... tylko, gdy dodaje wpis do ksiegi za pomoca strony php, to data i godzina mi sie nie pojawiaja tylko 0000-00-00 i 00:00... co mam zrobic? mam cos dopisac w skrypcie strony, ktory jest powyzej? ( chcialem dodac ze do skyptu dodalem zmienna "czas" [typ MySQL tabeli: time]).
Ten post edytował Emte 6.01.2005, 19:10:41 |
|
|
![]()
|
|
jak robisz zapytanie INSERT to w pole data dajesz now() i powinno byc dobrze
|
|
|
![]()
|
|
Cytat(Ive @ 2005-01-06 18:10:11) jak robisz zapytanie INSERT to w pole data dajesz now() i powinno byc dobrze moglbys zapodac skryptem, bo nie wiem, czy dobrze zrozumialem o co Ci chodzi btw, sorry ze tak wszystkich mecze, ale dopiero sie ucze... |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
daj takie zapytanie:
$sql = 'SELECT * FROM 'ksiega''; // Tam po prawej są dwa apostroy a nie cudzysłów. |
|
|
![]()
|
|
@Wieviór: po Twojej propozycji mam blad
Parse error: parse error, unexpected T_STRING in /home/accounts_e/emte/public_html/php/dataout.php3 on line 11 Ten post edytował Emte 6.01.2005, 19:51:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
po waszych propozycjach zaczely mi sie same dziwne bledy pokazywac...
dataout.php3 - pobiera dane z bazy (zaktualizowany)
nastepujacy blad: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/accounts_e/emte/public_html/php/dataout.php3 on line 13 (to chyba znow ten sam... :| ) Ten post edytował Emte 6.01.2005, 20:27:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Spróbuj tak:
|
|
|
![]()
|
|
no dziala, tylko nadal mi nie wyjasniliscie jak zrobic, zeby data i czas sie ukazyaly, zamiast 0000-00-00 i 00:00
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
sorry, nie sprecyzowalem swojego problemu... po prostu po wpisie na stronie php ( http://www.emte.boo.pl/php/datain.php3 ) swoich danych, dataout.php3 pokazuje kto sie wpisal itd, ale nie pokazuje daty i czasu prawdziwego tylko 0000-00-00 i 00:00... gdzie zrobilem blad? -> http://www.emte.boo.pl/php/dataout.php3 <- 9nie liczac tego pierwszego, bo ten dodalem za pomoca PHPMyAdmin)
Ten post edytował Emte 6.01.2005, 21:18:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze zle wysylasz dane?
jezeli chcesz wyswietlic dane w postaci rrrr-mm-dd hh:mm:ss to najlepiej jest utworzyc w bazie kolumne, np. data i nadac jej typ DATETIME
ale potem, przy wysylaniu danych do bazy, musisz jeszcze uwzglednic nowa kolumne i dodawac do niej rekordy. samo dodawanie do kolumny data wyglada tak:
mam nadzieje, ze o to chodzi ... |
|
|
![]()
|
|
dodawanie wpisow do bazy chyba masz w datain.php3 z tego co wywniskowałem i tera zeby dodac wpisów uzywasz zapytania:
no i tera masz tam pewnie pole nazwane 'data' ['date', etc...] w ktorym przechowujesz date dodania wpisu czyli zapytanie INSERT powinno wygladać tak:
i to ci powinno poprawnie zapisac date do bazy Ten post edytował Ive 6.01.2005, 21:52:27 |
|
|
![]()
|
|
dziala, wilkie dzieki... dla was wszystkich wileki calus :*
![]() (albo piwo, jak kto woli ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:55 |