Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czy jest sens robić strony używające JS, tak aby działały również w przeglądarce w wyłączonym JS?
Czy jest sens robić strony używające JS, tak aby działały również w przeglądarce w wyłączonym JS?
Czy jest sens robić tak, aby to co może, działało również bez włączonego JavaScript?
tak, warto to robić [ 7 ] ** [70.00%]
nie, szkoda czasu [ 3 ] ** [30.00%]
Suma głosów: 10
Goście nie mogą głosować 
land

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie podobają mi się strony całkowicie nie działające bez włączonego JS. Jednak zastanawiam się czy słusznie? Czy jest sens robić tak, aby to co może, działało również bez włączonego JavaScript? Jeśli jest sens to co za tym przemawia?

Zawsze robiłem, że strona działała również przy wyłączonym JS w przeglądarce. Jednak ostatnio stworzyłem formularz kontaktowy, wysyłał on wiadomość za pośrednictwem AJAXa. Z lenistwa nie zrobiłem standardowej obsługi formularza - bez JS nie można wysłać wiadomości. Zostało uznane to za wadę. Raczej słusznie, chociaż po przemyśleniu mam wątpliwości.

• Przeglądarki niepotrafiące obsługiwać JavaScript to obecnie pewnie 0,1‰ wszystkich odsłon albo jeszcze mniej. Więc jest to ilość którą można zignorować.
  • Ci którzy mają wyłączony w przeglądarce JS wiedzą jak go włączyć i będą w stanie włączyć jeśli zajdzie taka potrzeba. Zresztą nieogarnięty użytkownik sobie nie wyłączy JS bo nie będzie wiedział jak. Opcje dotyczące JS są od jakiegoś czasu mocno poukrywane w przeglądarkach.

Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:45