![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 16 Dołączył: 21.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak zrobić żeby user który zarejestruje się utworzyła się w bazie danych nowa tabela z jego loginem wpisanym przy rejestracji podam kod rejestracji nie wiem za bardzo gdzie wstawić kod z tworzeniem tabeli w bazie ktoś z was mógłby mnie nakierować jak to zrobić.
a zapomniałem dodać kod do tabeli
z góry dziękuje za pomoc Ten post edytował jaca121212 14.08.2015, 06:06:57 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytanie po co dla każdego użytkownika chcesz tworzyć tabelę w bazie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 16 Dołączył: 21.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to że jak bd miał utorzoną tabele a w nim rekordy z np linkami do pobierania plików dla konkretnego usera tak aby inni nie mogli zobaczyć jakie on ma linki i co może pobrać.Myśle że to w miarę dobrze wytłumaczyłem chyba że jest lepszy i mniej skomplikowany sposób na to co wyżej napisałem.Też myślełem aby zrobić to tak żeby utworzył się folder z jego nikiem i w nim przechowywać pliki i wyświetlać je na ekranie tylko jemu a nazwy plików zapisywać do bazy danych tylko jest duży problem że ja z php jestem na prawie zerowym poziomie wiec nie bardzo bym to zrobil sam ale z waszą pomocą by się na pewno udało to zrobić.tylko wytłumaczenia jak zacząć to?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pliki trzymaj powyżej katalogu public_html aby ze strony przeglądarki nie było do nich dostępu.
Możesz śmiało tworzyć osobne katalogi dla konkretnych użytkowników. Nie twórz w DB osobnych tabel tylko trzymaj informacje o plikach w jednej tabeli której będzie ID usera oraz nazwa czy ścieżka do pliku. Utwórz plik php który będzie pobierał plik i wysyłał go do przeglądarki, oczywiście wcześniej sprawdzając, czy dany plik należy do zalogowanego usera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli tworzysz osobne katalogi dla każdego użytkownika to jaki jest sens zapisywanie jeszcze nazw tych plików w bazie danych? Można jedynie zapisać nazwę folderu, w którym znajdują się jego pliku, gdy by miał być inny niż login; a nawet lepiej żeby był inny niż login
|
|
|
![]()
|
|
mam rozumieć że do utworzenia folderu jest taka funkcja
pobrane z phpmanual Jeśli tak to gdzie to wstawić w powyższym kodzie rejestracji |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli tworzysz osobne katalogi dla każdego użytkownika to jaki jest sens zapisywanie jeszcze nazw tych plików w bazie danych? Można jedynie zapisać nazwę folderu, w którym znajdują się jego pliku, gdy by miał być inny niż login; a nawet lepiej żeby był inny niż login Ja zawsze zapisuje w bazie do mam tam dodatkowe informacje i czasami sama nazwa mi się przydaje i nie muszę czytać zawartości katalogu aby mieć nazwy. jaca121212, tak do tworzenia katalogów jest funkcja mkdir(), |
|
|
![]()
|
|
Dzieki pany udało mi się to zrobić tworzy folder tak jak chciałem może lepiej utorzę nowy temat odnośnie uploadu i downloadu pliku do folderu i zapisanie nazwy pliku do bazy danych i wyświetlanie z bazy danych nawy i możliwość pobrania go. CZy tworzyć nowy temat czy kontynuować tutaj to.
do uploadu mam taki plik jak zapisać nazwę pliku przesyłanego do bazy danych i do tego folderu co user właśnie utworzył przy rejestracji
sorry pomyliłem temat nie w rejestracji a w uloat to miało być i dlatego teraz to zmieniam Ten post edytował jaca121212 16.08.2015, 09:32:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:01 |