![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Mam plik dane.php w którym przetwarzam zawartość pliku XML:
Następnnie chcę tablicę dobry przetworzyć w jquery w pliku index.php:
W takiej sytuacji otrzymuję alert o treści [object Object]. Dlaczego? Funcja $.getJSON działa bez zarzutu na tablicy utworzonej ręcznie. Zmienne $b['] też działają. O co chodzi. Proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 3 Dołączył: 25.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@pastan ale wiesz, że w JS tablice asoscjacyjne nie istnieją i tak naprawdę jest tworzony obiekt? A zapis obiekt['nazwa'] jest równoznaczny z obiekt.nazwa.
@michau85 zamiast alert użyj console.log i zobacz co rzuci Ci konsola -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 3.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka widzi to tak:
[{"nazwa":{"0":"Firefox"},"liczba":{"0":"211"}},{"nazwa":{"0":"Google Chrome"},"liczba":{"0":"130"}},{"nazwa":{"0":"IE"},"liczba":{"0":"40"}}] Wobec tego alert(data[0]['liczba'][0]) daje wynik 211. Zastanawia mnie tylko dlaczego akurat taki jest zapis JSON i skąd wzięły się te zagnieżdżone zera. W XML-u ich nie ma... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo atrybuty są zwracane jako obiekty, nie jako typ prymitywny. Zrzutuj je na string i integer i dostaniesz to, co chcesz:
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:13 |