![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy można umieścić <footer> w środku <aside> i co o tym myślicie? Mam akurat taką sytację że umieszczenie footera osobno spowoduje że dodam sobie tylko zbędnego kombinowania, którego nie byłoby w przypadku kiedy wrzuciłbym go do <aside>. Nie wiem natomiast jak ma sie sprawa z poprawnością kodu i czy standard się nie pogryzie. Chciałbym usłyszeć na ten temat Wasze zdanie. Pozdrawiam.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica.
Cytat("http://www.w3.org/TR/html5/sections.html#the-footer-element") The footer element represents a footer for its nearest ancestor sectioning content or sectioning root element. Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica. Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło. A istnieje może jakiś sposób aby stworzyć przekłamanie i zmienić potomka dla stopki? Obrazek poniżej to layout strony i nie mam za bardzo pomysłu jak zrobić to w inny sposób gdyż <aside> ma dość specyficzne ustawienia i ma wartość fixed, która po jakimś czasie się usuwa oraz wysokość elementu jest zmienna i footer poza <aside> będzie najeżdżał na ten element.. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm…
Kod <!DOCTYPE html> <title>Test</title> <body aria-owns="footer"> <aside> <footer id="footer">Footer</footer> </aside> </body> Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi. Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc. No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć ![]() Ten post edytował Comandeer 10.08.2015, 12:22:25 -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Hmm… Kod <!DOCTYPE html> <title>Test</title> <body aria-owns="footer"> <aside> <footer id="footer">Footer</footer> </aside> </body> Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi. Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc. No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć ![]() Udało mi się wyjąć <footer> z <aside> tak aby był na swoim miejscu jednak nie obeszło się bez dodania wrapper i wsadzenia tam całej zawartości strony poza <header>. |
|
|
![]()
|
|
IMO lepszy dodatkowy div wrapper niźli mniej semantyczny kod
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:56 |