Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][CSS]Footer w Aside
Generic

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam. Chciałbym dowiedzieć się czy można umieścić <footer> w środku <aside> i co o tym myślicie? Mam akurat taką sytację że umieszczenie footera osobno spowoduje że dodam sobie tylko zbędnego kombinowania, którego nie byłoby w przypadku kiedy wrzuciłbym go do <aside>. Nie wiem natomiast jak ma sie sprawa z poprawnością kodu i czy standard się nie pogryzie. Chciałbym usłyszeć na ten temat Wasze zdanie. Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 5)
Comandeer

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica.
Cytat("http://www.w3.org/TR/html5/sections.html#the-footer-element")
The footer element represents a footer for its nearest ancestor sectioning content or sectioning root element.

Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło.

--------------------
+Quote Post
Generic

X----

Cytat(Comandeer @ 9.08.2015, 23:51:52 ) *
Standard HTML5 pozwala na zamieszczenie footer jako bezpośredniego potomka aside. Jednakowoż stopka będąca potomkiem elementu innego niż body zmienia swoje semantyczne znaczenie i staje się elementem przechowującym metadane swojego rodzica.

Tym samym aside > footer semantycznie jest stopką dla elementu z poboczną treścią - a raczej nie o to chodziło.

A istnieje może jakiś sposób aby stworzyć przekłamanie i zmienić potomka dla stopki? Obrazek poniżej to layout strony i nie mam za bardzo pomysłu jak zrobić to w inny sposób gdyż <aside> ma dość specyficzne ustawienia i ma wartość fixed, która po jakimś czasie się usuwa oraz wysokość elementu jest zmienna i footer poza <aside> będzie najeżdżał na ten element..

+Quote Post
Comandeer

-----

Hmm…
Kod
<!DOCTYPE html>
<title>Test</title>

<body aria-owns="footer">
    <aside>
        <footer id="footer">Footer</footer>
    </aside>
</body>

Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi.

Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc.

No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć wink.gif

Ten post edytował Comandeer 10.08.2015, 12:22:25

--------------------
+Quote Post
Generic

X----

Cytat(Comandeer @ 10.08.2015, 13:20:53 ) *
Hmm…
Kod
<!DOCTYPE html>
<title>Test</title>

<body aria-owns="footer">
    <aside>
        <footer id="footer">Footer</footer>
    </aside>
</body>

Myślę nad czymś takim - ale nie wiem jak się zachowają przy tym czytniki ekranowe (bo de facto głównie o nie się rozchodzi). Trzeba by zrobić testy z nimi.

Osobiście raczej bym już zostawił to w aside i nie kombinował, bo prawdopodobnie ARIA może tutaj bardziej zaszkodzić niż pomóc.

No chyba że style dla aside przypisze się div, którym się otoczy całość tego paska po prawej. Wówczas w środku można zrobić aside osobno i footer osobno i problem przestaje istnieć wink.gif

Udało mi się wyjąć <footer> z <aside> tak aby był na swoim miejscu jednak nie obeszło się bez dodania wrapper i wsadzenia tam całej zawartości strony poza <header>.
+Quote Post
Comandeer

-----

IMO lepszy dodatkowy div wrapper niźli mniej semantyczny kod wink.gif

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:56