![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam o to takie 3 tabele :
Chciałbym teraz uzyskać zapytanie, które zwróci mi ilość grup w poszczególnych kategoriach. Próbowałem w ten sposób:
Niestety zlicza dodatkowo rozdzielczości. Czyli jeżeli grupa zawiera obrazek w rozdzielczości 800x600 i 1024x768 to liczy jako 2 pozycje, a powinno jako jedną. Zastanawiam się także czy może nie lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie pcid (nr kategorii) z sfg_pictures do sfg_groups. Wtedy chyba powinno się dać łatwo stworzyć zapytanie do policzenia, ale nie wiem czy nie spwoduje to problemów z innymi zapytaniami :-/. Gubie się jak chodzi o SQL bo mój mózg nie umie tego wszystkiego naraz pojąć ;] Eksperymentowanie natomiast zajmuje bardzo dużo czasu. Yh. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
Niestety zlicza dodatkowo rozdzielczości Moze tak:
A z relacjami to juz sobie poradzisz ![]() ![]() Jeszcze pytanko, czy grupa nie powinna być połączona relacją z kategorią? -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:52 |