![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam takie pytanie chciałbym abyście mnie nakierowali bądź dali odpowiedź. Moim celem jest wykonanie formularza który wykona x czynność do bazy danych i nam w tle to się stanie bez przeładowania strony. Np daje prosty przykład mam stronę i na samej górze pasek stanu z informacjami gracza i powiedźmy 100 punktów i wykonuje jakąś czynność o której pisałem wyżej i mi odświeża to bez przeładowania. Czytałem ,że takie coś wykonać można z użyciem ajaxa i to się nazywa bodajże request ale nie bardzo się orientuje jak by to wykonać.
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A chociaż cokolwiek o AJAX czytałeś? Bo stron które dają dziesiątki przykładów, w tym AJAX-a z użyciem różnych bibliotek JS (jQuery, ANgular.js dla przykłądu) albo nawet w czystym JS jest naprawdę dużo. To zazwyczaj zaledwie kilka linijek kodu gdy korzystamy z tychże bibliotek.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak czytałem i doczytałem się to czego szukam mogę wykonać w ajaxie
np o jak zrobić w tle .
i by to się bez przeładowania dodało. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Na początek musisz zrozumieć, że przeglądarka i serwer są niezależne. Przeglądarka robi ping i czeka czy serwer zrobi pong. Poza tym to nie może być byle jakie "ping", inaczej serwer nie wie o co przeglądarce chodzi. Tu właśnie działa AJAX. Naprawdę poczytaj wpierw o tym czym jest AJAX, zobacz przykłady i przygotuj serwer na to, by wiedział co zrobić gdy usłyszy ping, zrozumiał to i odpowiedział właściwym pong.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
spoko
![]() ![]() spoko ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz banalny przykład jak to działa, co byś się nie męczył: http://www.9lessons.info/2009/06/comment-s...ax-and-php.html
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:55 |