![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 20.02.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Chcę zrobić linki do profili użytkowników w stylu "strona.pl/MonikaJakas", ale nie wiem jak to optymalnie zrobić (jak taki Route napisać). gdy dam coś takiego:
To wydaje mi się, że normalne wywoływanie kontrolerów (podstron) będzie się pierniczyło. Jak to prawidłowo zrobić? Może w tej "definicji" nowego Route, sprawdzać czy istnieje taka klasa z kontrolerem o nazwie "<username>" - jeśli tak to zwracać FALSE ? Ten post edytował adrianpl20 24.07.2015, 13:22:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Akurat w Kohanie machniesz to bardzo łatwo i przyjemnie. Wystarczy skorzystać z filtrów tras:
https://kohanaframework.org/3.3/guide/kohan...g#route-filters W skrócie: 1. Pobierasz parametr kontrolera. 2. Jeśli kontroler istnieje* - kierujesz do niego czyli w zasadzie nic nie robisz. 3. Jeśli nie istnieje - dodajesz do parametrów np. username, które jest aktualną nazwą kontrolera (bo pierwszy człon adresu), podmieniasz kontroler na np. user. Wówczas powinien Ci się odpalić wybranych kontroler (tutaj: user) z dostęnym parametrem (tutaj: username). Całość odbywa się w obrębie tablicy params - dokładasz, podmieniasz jej klucze. * Najlepiej do tego celu użyć https://kohanaframework.org/3.3/guide-api/Kohana#find_file |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że bez żadnego prefixu lub suffixu nie osiągniesz poprawnego działania (szczególnie, jeżeli użytkownicy mogą zakładać sobie sami konta).
W końcu użytkownik może stworzyć sobie nazwę typu: News, Homepage, index.php lub jakikolwiek inny link, jaki posiadasz na swojej stronie. Jasne - możesz dorobić sprawdzanie, jednak co w sytuacji gdy użytkownik założy sobie konto o wybranej nazwie, a Ty będziesz chciał dodać podstronę o identycznej nazwie? Zmusisz użytkownika do zmiany nazwy, czy może zmienisz nazwę dla swojej podstrony? Ten post edytował Tuminure 27.07.2015, 10:05:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wystarczy dodać regułę walidacji, która (oprócz unikalności nazwy użytkownika itp.) sprawdzi czy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 05:23 |