![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący...
Napisałem skrypt, który po wpisaniu danych do formularza wysyła i dodaje je do tabeli MySQL. Tabela ma kolumny: id(auto_increment), lp, i kolejne kolumny z danymi. Wiadomo, że pole "id" po usunięciu jakiegoś wiersza nie będzie zwracało uwagi na te "dziury" i numeracja nie będzie po kolei. Dlatego chcę, aby było dodatkowe pole "lp", które będzie określało faktyczną ilość rekordów i żeby dla wprowadzanego rekordu wartość "lp" była ustalana już z poziomu php i żeby była wysyłana do bazy danych już konkretna wartość. Mój projekt składa się z plików: add.php (praktycznie czysty html z formularzem, który wysyła dane do submit.php) submit.php:
db.php:
Funkcja checkId() działa ok, bo jeśli ją po prostu wyświetlam na ekranie, to faktycznie ma wartość mysql_num_rows+1, ale każdy rekord dodaje się z wartością"lp"=0. Co robię źle ? Btw. zapytam o inną kwestię przy okazji: dlaczego nie mogę się połączyć z tą bazą mysql(zewnętrzna) z lokalnego serwera ? Warning: mysql_connect(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: No such host is known. Dokładnie te same skrypty działają bez problemu na zewnętrznym serwerze. Ten post edytował cypo 23.07.2015, 17:23:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 3 Dołączył: 23.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
W ten sposób powinno działać:
Problem był ze zmiennymi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No oczywiście, że teraz działa, nie wiem skąd mi się tam wzięło to $this->con. Dzięki wielkie!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 04:50 |