![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm no to by było lepsze rozwiązanie..
Popraw mnie jeśli źle myślę.. Robię katalog "zakazane" wrzucam tam ze wszystkich innych folderów pliki które otwierają się przez index.php (login.php, register.php, forum/forum.php itd.) w .htaccess robię "deny from all" wrzucam do "zakazane" i wtedy ktoś po klikaniu w: www.domena.pl/zakazane/forum.php www.domena.pl/zakazane/login.php www.domena.pl/zakazane/i tak dalej . php zobaczy błąd 403 ale te pliki z linków www.domena.pl/index.php?parent=forum ... login .. register działać będą? i tylko wystarczy we WSZYSTKICH odnośnikach dodać zakazane/forum.php ... login.php itd ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tak, odwolanie sie przez przegladarke do tych plikow da odmowe dostepu, zas dobieranie sie do nich przez include w php bedzie dozwolone
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super! Działa tylko czy ... mogę zrobić tak, żeby nie mieszać i nie zmieniać sciezki do każdego pliku tylko wrzucać ten sam plik .htaccess to folderow gdzie sa "zakazane" pliki ? lub może jest jakiś kod w ktorym wskaze te katalogi w .htaccess i go dam do glownego katalogu z index.php ?
a problem mam tylko z css . Mam je w css/style.css i jak zablokuje zeby nie wyswietlalo www.domena.pl/css/css.style to nie wyswietla w ogole a w index.php oczywiscie mam tak w head:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Super! Działa tylko czy ... mogę zrobić tak, żeby nie mieszać i nie zmieniać sciezki do każdego pliku tylko wrzucać ten sam plik .htaccess to folderow gdzie sa "zakazane" pliki ? lub może jest jakiś kod w ktorym wskaze te katalogi w .htaccess i go dam do glownego katalogu z index.php ? Mozesz ten .htaccess dodawac do kazdego katalogu ale nie tedy droga. Zrob to raz a porządnie i wszystko trzymaj w jednym.Co do css, to rzeczy ogolno dostepne rzecz jasna mają lezec poza tym katalogiem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a gdzie znajdę
Jeśli css leży po za katalogiem z .htaccess to mogę go otworzyć przez link domena.pl/css/style.css a tego tez nie chce... |
|
|
![]()
|
|
Juz nie popadaj w paranoje.... css to dane ogolno dostepne i tego nie zmienisz.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak, css moze byc wyswietlony
NIe, nie mozesz stosowac dyrektywy DIRECTORY w htaccess -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, ten problem rozwiązałem takim kodem:
ale została mi jeszcze sprawa slesha.. domena.pl/index.php/ (slesh psuje strone, nie pomaga dodanie /css.style.css |
|
|
![]()
|
|
a czy katalog css znajduje sie w glownym katalogu strony?
|
|
![]()
|
|
Tak folder /css/ jest w glownym katalogu wraz z index.php
EDIT: w komentarzu wyżej źle napisałem zamiast: /css.style.css powinno: /css/style.css Ten post edytował djtomaszq 22.07.2015, 11:30:48 |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak, otwiera mi sie strona z kodem css'a. Dodam, że na localhoscie teraz wszystko sprawdzam mam nadzieje, że to nie robi różnnicy (bo tego nie wiem).
Tak, otwiera mi sie strona z kodem css'a. Dodam, że na localhoscie teraz wszystko sprawdzam mam nadzieje, że to nie robi różnnicy (bo tego nie wiem). |
|
|
![]()
|
|
to wszystko zalezy jak ty w localhost to odpalasz.... przeciez jak masz zagniezdzone katalogi w localhost to sciezki bedą zupelnie inne
|
|
![]()
|
|
na localhoscie tak:
http://localhost/~strona/index.php/dfgdfgdfg - to psuje strone http://localhost/~strona/css/style.css - wyswietla css'a .. sprawdzalem na serwerze to css mam jeszcze w katalogu z index.php i tam jak dodam /sha to juz działa wszystko dobrze ale na localhoscie nie. EDIT: Działa jak dodam "http://localhost/~strona/" css/css.style Czyli to jest zależne od katalogów. To już wiem i za każdym razem jak wrzycam z locala na serwer www muszę te ścieżki zmieniać ? EDIT2: Czy to normalne, że jak wpiszę podwójnie czy potrojnie index.php
To strona się wyswietla poprawnie? Ten post edytował djtomaszq 22.07.2015, 16:01:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam Ci wkleić moją odpowiedź, która jest zaraz pod tematem znowu? No rusz trochę głową i staraj się zrozumieć co Ci wszyscy piszą. Naucz się też korzystać z narzędzi ułatwiających pracę, jak np. konsole w przeglądarkach (CTRL+J na chrome), od razu Ci wyrzuci błędy 404 dla styli i po ścieżce poznasz, dlaczego tak się dzieje
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 11:54 |