![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc
Jestem tutaj nowy wiec prosze o wyrozumiałość (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam problem z koszykiem na zakupy. Szukałem w internecie i na forum ale nic nie znalazłem tylko same definicje. A prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie. Mam tak zdefiniwane sesje:
oraz tak wyświetla mi się koszyk:
i powiem że to mi działa jak zmieniam ilość ale zmienia ilość dla wszystkich pól nie dla konkretnego rekordu i w tym mam problem. Jak zrobić by mi zmieniało tylko pole w którym zmieniłem wartość. Na zdjęciu pokazuje co mi wyświetla http://zapodaj.net/2a9d03c72ce00.jpg.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień
Kod name="powierzchnia" na Kod name="powierzchnia[<?= $i ?>]" i zobacz wtedy jak wygląda Twoja tablica $_POST po zapisanu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 20.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No oczywiście że po zmianie tylko tego nie będzie działać. Kazałem Ci wyświetlić $_POST po wysłaniu formularza żebyś zobaczył co się wysyła, i wtedy dostosował swój kod do tego co otrzymujesz.
|
|
|
![]()
|
|
No oczywiście że po zmianie tylko tego nie będzie działać. Kazałem Ci wyświetlić $_POST po wysłaniu formularza żebyś zobaczył co się wysyła, i wtedy dostosował swój kod do tego co otrzymujesz. wyświetliłem za pomocą i pokazuje mi coś takiego: array(1) { ["powierzchnia_"]=> array(1) { [0]=> string(1) "2" } } gdy w pierwszej linii wpiszę w pole 2 array(1) { ["powierzchnia_"]=> array(1) { [0]=> string(1) "3" } } gdy w pierwszej linii wpiszę w pole 3 array(1) { ["powierzchnia_"]=> array(1) { [1]=> string(1) "4" } } gdy w drugiej linii wpiszę w pole 4 array(1) { ["powierzchnia_"]=> array(1) { [1]=> string(1) "6" } } gdy w drugiej linii wpiszę w pole 6 jak to interpretować? jestem początkujcy i niestety nie rozumiem jeszcze wielu rzeczy za pomocą wyświetla takie coś? array(0) { } zaraz po załadowaniu koszyka a w nim są 4 wartości Array ( [powierzchnia] => 5 ) gdy w tym samym koszyku wpiszemy 5 w tej pierwotnej wersji z pierwszego postu Array ( [powierzchnia] => Array ( [0] => 5 ) ) a te pozostałe linie wyświetla po zmianach zastosowanych przez Pyton_000 Array ( [powierzchnia] => Array ( [1] => 4 ) ) Array ( [powierzchnia] => Array ( [2] => 8 ) ) może ktoś podpowie jak to dalej ugryźć? będę wdzieczny, siedze i czytam jakies manuale ale jak na razie nic nie wymyśliłem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to wystarczy odebrać dane:
Dobra chyba nie do końca zajażyłem o co Cc biega, poprawie troszkę do rozjaśnienia (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Ten post edytował prz3kus 21.07.2015, 07:18:40 |
|
|
![]()
|
|
prz3kus chyba jeszcze nie o to mi chodzi. Głównie chodzi mi o możliwość zmieniania ilości w koszyku w danym wierszu osobno. Czyli: mam w koszyku 3 artykuły i obok pierwszego jest okienko formularza i jak wpisze w nie ilość i zapisz to zmieni się ilość tylko w tym pierwszym wierszu. Doprowadziłem kod do takiej postaci ale niestety tylko zmienia mi wartość we wszystkich polach na raz nie pojedynczo tak jak chce.
na prawdę nikt nie potrafi mi pomóc? męczę manuale ale nic mi nie wychodzi |
|
|
![]()
|
|
Przecież wcześniej miałeś dobrze. Teraz masz 1 formularz do zapisu.
Przywróć wcześniejszą wersją (formularz przy każdej pozycji). W formularzu przekazuj w polu hidden ID, Klucz czy cokolwiek co indentyfikuje pozycję którą zmieniasz, i przy zapisie aktualizuj odpowiedni element w sesii |
|
|
![]()
|
|
Pokazuje mi taki błąd:
Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\koszyczek\koszyk.php on line 15
Tak może być czy powinienem obsłużyć całość w jednej sesji powierzchnia? A druga sprawa:
teraz jest dobrze? Dalej nie chce mi zapisywać, dodałem pole hidden. Chyba cos mam pokrecone z sesjami tylko co bo nie wiem gdzie szukac, wgle jak do tego podejsc może to coś pomoże: Array ( [kup] => $i [powierzchnia] => Array ( [1] => 7 ) ) pojawia się po kliknieciu zapisz wyswietlone za pomocą print_r($_POST); Ten post edytował Kasper5 23.07.2015, 04:35:29 |
|
|
![]()
|
|
Kod name="powierzchnia" i Kod <input type="hidden" name="kup" value="<?= $i ?>"> |
|
|
![]()
|
|
Kod name="powierzchnia" i Kod <input type="hidden" name="kup" value="<?= $i ?>"> Nie wiem dlaczego ale to nie pomaga, dalej błąd pojawia się w tej linii: i brzmi: Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\koszyczek\koszyk.php a jeśli to pomoże, cala moja sesja od formularza powierzchni wyglada tak:
|
|
|
![]()
|
|
śmiem twierdzić że dokonałeś zmian jakie napisałem. Pokaż kod.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poradziłeś już sobie czy dalej potrzebujesz pomocy?
|
|
|
![]()
|
|
Poradziłeś już sobie czy dalej potrzebujesz pomocy? właśnie nie. Pojawia się błąd w 15 linii: Warning: Cannot use a scalar value as an array in C:\xampp\htdocs\koszyczek\koszyk.php a oto ta linia: Kod: w poście nr #13 wpisałem kod jak mam na chwile obecną. a gdy np. w drugim wierszu wpiszę w formularz wartość 7 i klikne zapisz to linia kodu: zwraca mi: Array ( [kup] => 1 [powierzchnia] => 7 ) a w formualrzu nic się nie pokazuje. Może źle odbieram dane? także nie wiem jak z tym dalej walczyć, czy źle mam oznaczoną sesję czy może coś nie tak z formularzem Ten post edytował Kasper5 23.07.2015, 19:22:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 3 Dołączył: 22.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj mi cały kod na e-mail to postaram się to naprawić. Mój e-mail
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kasper5 zobacz co robisz w linii 11 a potem co robisz z tą zmienna w linii 15
|
|
|
![]()
|
|
Daj mi cały kod na e-mail to postaram się to naprawić. Mój e-mail dotarła wiadomość? w razie coś to kod jest także w poście nr #13 @Kasper5 zobacz co robisz w linii 11 a potem co robisz z tą zmienna w linii 15 właśnie nie wiem co, dopiero uczę się php (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Nie dotarła. Spróbuj jeszcze raz. themoscow666@gmail.com
ctom chodzi o to że do sessji przypisujesz 0 11: Kod $_SESSION['powierzchnia'] = 0; a następnie przypisujesz wartość do klucza w tablicy która nie istnieje. 15: Kod $_SESSION['powierzchnia'][$_POST['kup']] = floatVal($_POST['powierzchnia']);
Ten post edytował herbhouse666 23.07.2015, 19:42:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:20 |