![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Dopiero zaczynam przygodę z PHP i ciągle się uczę. Mianowicie mam ćwiczenie tego typu, żeby z tabliczki mnożenia zaznaczyć liczby parzyste na niebiesko a nieparzyste na zielono. Nie wiem jak się do tego zabrać, mam tabliczkę tylko napisaną. Kod wygląda tak: Kod <table>
<tr> <th></th> <?php $liczba_wierszy=10; $liczba_kolumn=10; for ($i=1; $i<=$liczba_kolumn; $i++) {echo "<th>$i</th>"; } ?> </tr> <?php for ($i=1; $i <=$liczba_wierszy; $i++) { echo'<tr>'; echo "<th>$i</th>"; for ($j=1; $j <= $liczba_kolumn; $j++) { echo '<td>'; echo $j*$i; echo '</td>'; } echo "</tr>"; } ?> </table> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie $liczba podstawiasz zmienna z liczba. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że przypisanie wygląda tak: $liczba=$j*$i;
Tylko nie wiem w którym miejscu wpisać, żeby to działało, skoro echo $j*$i jest na końcu to gdzieś po tym, ale gdzie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umieszczaj w "losowych" miejscach i sprawdzaj co Ci wychodzi - inaczej się nie nauczysz..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że przypisanie wygląda tak: $liczba=$j*$i; Tylko nie wiem w którym miejscu wpisać, żeby to działało, skoro echo $j*$i jest na końcu to gdzieś po tym, ale gdzie? Możesz np. Tak:
Przypisałem z komentarzami żebyś miał łatwiej zrozumieć. Mam nadzieję że wyciągniesz coś z tego ![]() -- Jednak zostawiam tobie przyjemnosc umieszczenia tego w odpowiednim miejscu, i sprawdzenia czy napewno dziala. Ten post edytował Ksar 15.07.2015, 19:38:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Udało się, dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:32 |