![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam problem z pętlą. Gdy próbuję tego kodu:
Wtedy pętla zwraca false a gdy użyję tego samego kodu poza pętlą wszystko działa prawidłowo. Jak zinterpretować prawidłowo pętlę while z PDO? -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci średnik na końcu?
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bez niego PHPStorm krzyczał że zmienne nie są zdefiniowane. Rozwiązałem częściowo problem poprzez zastosowanie foreach tylko nie wiem czemu ta funkcja przypisała jedną wartość dla 2 elementów?
Rozwiązano: -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij formatować poprawnie kod to się dowiesz dla czego.
Mam wrażenie że zabrakło Ci podstaw... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Mam wrażenie że zabrakło Ci podstaw... Ale jakie wrazenie... przeciez to oczywiste ![]() @MESSIAH skoro fetch zwraca ci tablice, to nie jest ci potrzebna zadna petla by dobrac sie do jej elementow od razu. Rownie dobrze mogles zaraz po fetch zrobic: $id['użytkownik'] $id['hasło'] Po drugie = - przypisanie == - porownanie Na chwile obecną Twoj IF źle działa Po trzecie: widze masz w 4 literach nasze uwagi i nadal generujesz polskie znaki w nazwach np. kolumn. Powinnismy zaczac olewac ciebie tak jak ty nas... Po czwarte: lektury obowiązkowe: http://php.net/manual/en/language.types.array.php http://php.net/manual/en/function.var-dump.php Temat: Jak poprawnie zada pytanie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś Ty się tak nospor tych polskich znaków uczepił? Mało kto tak robi, fakt, ale technicznie jest to dozwolone (nawet linkowałem mu wtedy dokumentację w tym zakresie). Jak chłopak chce niech używa. Byle pamiętał poprawnie to quotować.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Poniewaz jak nagle koles zmieni baze, np wrzuci na serwer, moze dostać zonka i zaraz znowu bedzie trul na forum ze mu nie dziala...
Stosowanie polskich liter tak czy siak predzej czy później spowoduje kolejne nieprzewidziane problemy. Chocby w sytuacji jak jakims cudem nasz podopieczny wyląduje w miedzynarodowej firmie. Lepiej dla niego by sie pozbyl zlego nawyku póki ma czas. Poza tym on te polskie znaki uzywa by zapobiegac atakom z USA co samo w sobie jest warte wypominania w kazdym poscie ![]() I nie pisz jakbym to tylko ja sie uczepil, bo wiele osob w innych tematach dalo mu jasno do zrozumienia ze robi błąd stosujac polskie litery, a on nadal to robi. Lekcewazy nasze rady i jednoczesnie przychodzi po kolejne. Nie uwazasz ze to troche dziwne? ps: no i najwazniejsze: jak ktos inny (kolejny swiezak) zobaczy jego posty to pomysli, ze to standard i tez zacznie uzywac polskich znakow. Dlatego wazne jest by taki swiezak zobaczyl, ze to jednak nie do konca takie fajne jest. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to chyba żart jest, że ktoś broni polskich znaków? Specjalnie trolują? W ogóle używanie swojego języka w kodzie?
Ruszcie głową, już pomijając problemy, jakie z tego wynikają, to jak można pisać np.:
Od takiej składni jest żółwik i jest sensowny, polecam, bo wszystko można pisać po polsku. Ten post edytował Daimos 14.07.2015, 09:37:35 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takze polecam pisac kod po angielsku.
Tak programisci moga sie lepiej uczyc angielskiego jesli nie umieja za dobrze lub odswiezac pamiec ![]() Wszystko jedno w jakim by nie bylo napisane tak jak pisal @Comandeer chwila w tłumaczu i i tak masz na ojczysty. @MESSIAH ![]() W polsce tez sa hakerzy wbrew pozorą. Jeśli ktoś by atakował twoje projekty to zakładam że pierw polacy chyba że masz miedzy narodowa strone. Na poczatku pisalem zmienne/funkcje po polsku (bez polskich znakow bo wtedy jeszcze nie wiedzialem ze mozna) Robilem tak bo latwiej bylo zrozumiec mi kod. Teraz jednak kod rozumiem i grzechem dla mnie jest pisanie po polsku ![]() Tylko opoznialbym sie bardziej itp z angielskiego ![]() Ten post edytował Ksar 14.07.2015, 12:30:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale jakie wrazenie... przeciez to oczywiste ![]() @MESSIAH skoro fetch zwraca ci tablice, to nie jest ci potrzebna zadna petla by dobrac sie do jej elementow od razu. Rownie dobrze mogles zaraz po fetch zrobic: $id['użytkownik'] $id['hasło'] Po drugie = - przypisanie == - porownanie Na chwile obecną Twoj IF źle działa Po trzecie: widze masz w 4 literach nasze uwagi i nadal generujesz polskie znaki w nazwach np. kolumn. Powinnismy zaczac olewac ciebie tak jak ty nas... Po czwarte: lektury obowiązkowe: http://php.net/manual/en/language.types.array.php http://php.net/manual/en/function.var-dump.php Temat: Jak poprawnie zada pytanie Przepraszam za moje zachowanie ![]() ![]() Coś Ty się tak nospor tych polskich znaków uczepił? Mało kto tak robi, fakt, ale technicznie jest to dozwolone (nawet linkowałem mu wtedy dokumentację w tym zakresie). Jak chłopak chce niech używa. Byle pamiętał poprawnie to quotować. Niestety podczas blindowania PDO nie mogłem użyć polskich nazw bo wywala błąd Cytat SQLSTATE[HY093]: Invalid parameter number: parameter was not defined Poniewaz jak nagle koles zmieni baze, np wrzuci na serwer, moze dostać zonka i zaraz znowu bedzie trul na forum ze mu nie dziala... Stosowanie polskich liter tak czy siak predzej czy później spowoduje kolejne nieprzewidziane problemy. Chocby w sytuacji jak jakims cudem nasz podopieczny wyląduje w miedzynarodowej firmie. Lepiej dla niego by sie pozbyl zlego nawyku póki ma czas. Poza tym on te polskie znaki uzywa by zapobiegac atakom z USA co samo w sobie jest warte wypominania w kazdym poscie ![]() I nie pisz jakbym to tylko ja sie uczepil, bo wiele osob w innych tematach dalo mu jasno do zrozumienia ze robi błąd stosujac polskie litery, a on nadal to robi. Lekcewazy nasze rady i jednoczesnie przychodzi po kolejne. Nie uwazasz ze to troche dziwne? ps: no i najwazniejsze: jak ktos inny (kolejny swiezak) zobaczy jego posty to pomysli, ze to standard i tez zacznie uzywac polskich znakow. Dlatego wazne jest by taki swiezak zobaczyl, ze to jednak nie do konca takie fajne jest. Niestety praca w jakiej kolwiek firmie nie jest realna gdyż na rozmowie o podstawach bym poległ. Przed napisaniem tutaj tematu dokładnie googluje problem i szukam na SOF tam są eksperci którzy wyjaśnią co i jak. No to chyba żart jest, że ktoś broni polskich znaków? Specjalnie trolują? W ogóle używanie swojego języka w kodzie? Ruszcie głową, już pomijając problemy, jakie z tego wynikają, to jak można pisać np.:
Od takiej składni jest żółwik i jest sensowny, polecam, bo wszystko można pisać po polsku. -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety praca w jakiej kolwiek firmie nie jest realna gdyż na rozmowie o podstawach bym poległ. Przed napisaniem tutaj tematu dokładnie googluje problem i szukam na SOF tam są eksperci którzy wyjaśnią co i jak. MESSIAH, tutaj chodzi tylko o to, że właśnie się uczysz i jesteś na etapie, w którym kształtują się nawyki. Będziesz używał polskich znaków, to zobaczysz jak ciężko będzie Ci z tego wyjść. Większość programistów ma jakieś nawyki (lepsze gorsze), których nie może się oduczyć, bo nie mieli na początku takiego nospora, co pod każdym postem przypomina, żeby się ogarnąć ;) Także teraz odpadasz na rozmowach o pracę ze względu na brak podstaw, za 2 lata odpadniesz, za złe nawyki i problem z napisaniem sensownego kodu -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chodzi też żeby się nauczył na przykładzie. Jeśli zrobi polskie znaki, później pojawi się jakiś błąd i będzie musiał przepisać pół systemu dobrze mu zapadnie w pamięć
![]() Problemem jest że nie przeczytałeś zapewne dokumentacji i zapisujesz ąśżźć zamiast `ąśżźć` A wracając do tematu:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ale chodzi też żeby się nauczył na przykładzie. Jeśli zrobi polskie znaki, później pojawi się jakiś błąd i będzie musiał przepisać pół systemu dobrze mu zapadnie w pamięć Widzę Twoją ideą życiową jest "Mądry Polak po szkodzie"...Na szczescie zycie tak nie musi wyglądać, niektorzy potrafią się uczyc na cudzych błędach ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie jest, ale są sytuacje w których dobrze jest się przekonać o czymś na własnej skórze. A akurat w tym wypadku nie piętnowałem używania polskich znaków bo ich stosowanie na początek wydawało się dobrą nauką poprawnego wybierania danych (i tak, w życiu mi nie przyszło do głowy żeby samemu polskie znaki w nazwach używać
![]() Choć może MySQL nie jest dobrym systemem do nauki. "Błędy łyka jak pelikan". Ten post edytował viking 15.07.2015, 10:08:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak. Teraz już wiem że np: nie da się użyć polskich LitSów (Liter Specjalnych) w nazwach blindowania zapytań do baz danych no chyba że edytujemy interpreter po swojemu ale na innych serwerach nasz skrypt już nie ruszy. Jednak PHP I MYSQl stworzone jest dla ENG i resztę języków maja w d...pie
![]() -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Jednak PHP I MYSQl stworzone jest dla ENG i resztę języków maja w d...pie I prawidlowo... Chcialbys kiedys poprawiac kod po jakimś chinczyku? Tak samo jak chinczyk nie chcialby poprawiać po Tobie ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ładny nam się tutaj OffTop robi
![]() Ten post edytował MESSIAH :) 15.07.2015, 20:20:41 -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz se taki w PHP z regexami
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:13 |