![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam pytanie odnosnie wyboru systemu operacyjnego ktory bedzie pracowal jako serwer...
chcialbym umiescic na nim sklep internetowy w php i mysqlu zastanawiam sie nad debianem lub freebsd (co o tym sadzicie) acha dopiero zaczynam wiec prosze o wyrozumialosc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2004 Skąd: Nowogard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak dopiero zaczynasz, to polecam Debiana. Mozna wszystko zainstalowac z paczki i bedzie dzialalo. Pozniej jakies male poprawki i bedzie dzialalo dobrze
![]() -------------------- MAC OS X :: vim -> php, python, bash
iBook G3 :: PowerPC 750fx :: 640MB RAM |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aktualnie jestem na etapie zachwytu wywołanego używaniem freeBSD, więc zgadnij, co bym Ci polecił ;-)
A za debianem nigdy nie przepadałem, bo .... w debianie się nie da! -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fedora albo Aurox
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a jakich OSow uzywaja "powazne" firmy??
a tak na marginesie to jakie sa podstawowe roznice miedzy debianem a freeBSD?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używają sprawdzonych. Czyli takich, które spełniają ich oczekiwania. Każdy ma swoje widzi mi się i każdy wybiera inny. Skoro nie masz pojęcia co wybrać to odsyłam na linux.pl gdzie są opisane poszczególne dystrybucje i wybrać sobie jakąś. BSD vc Linux? Na google wpisz i poczytaj
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 848 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a jakich OSow uzywaja "powazne" firmy?? Chociażby Linuxa. Coraz częściej wchodzi też do użytku Solaris, ale trzeba potrafić go obsłużyć |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(spiro @ 2004-12-29 18:13:14) a jakich OSow uzywaja "powazne" firmy?? a tak na marginesie to jakie sa podstawowe roznice miedzy debianem a freeBSD?? 1. Poważnych 2. Podstawowe są takie: debian to linux, freeBSD to UNIX. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 2 Dołączył: 21.11.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
primo nie OSy a dystrybucje :]
po drugie: sloneczko (aka solaris) to nie ta nacja - o ile nie interesuje cie ograniczanie zuzycia zasobow "od reki" to nie baw sie nim - on ma inne zastosowania niz prosty serwerek WWW. fedora - aurox - zapomnij. albo kup sobie strzelbe i strzel w glowe - na jedno wyjdzie ![]() ![]() debian, freebsd? bleh - ja zawsze i wszedzie siedzialem pod slackiem i tak siedziec bede ![]() i jedna rada - nie ucz sie korzystac z paczek. wklepanie ./configure, make, make install i przeczytanie 3 instrukcji to na prawde sprawa bezbolesna ![]() a jak koneicznie paczki to i nawet masz w slacku swareta - takie cos jak emerge w gentoo - piszesz komende do instalacji paczki a ten ci ja sciaga, instaluje, sciaga zaleznosci, instaluje i jeszcze kawe robi i fajke sam odpala ![]() powodzenia ![]() -------------------- "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."
(Przydatne zapytania MySQL) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fedora dla początkująceko, magiczne paczki i wszytko ok. Poważne firmy z tego co wiem najczęściej korzystają ze slackware. Najpoważniejsza dystrybycja. Co do BSD to polecam gentoo (lub dla początkujących vidalinux).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Peter15 @ 2005-02-02 11:15:06) fedora dla początkująceko, magiczne paczki i wszytko ok. Poważne firmy z tego co wiem najczęściej korzystają ze slackware. Najpoważniejsza dystrybycja. Co do BSD to polecam gentoo (lub dla początkujących vidalinux). Co ma Gentoo do BSD? -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(sf @ 2005-02-02 17:51:47) Cytat(Peter15 @ 2005-02-02 11:15:06) fedora dla początkująceko, magiczne paczki i wszytko ok. Poważne firmy z tego co wiem najczęściej korzystają ze slackware. Najpoważniejsza dystrybycja. Co do BSD to polecam gentoo (lub dla początkujących vidalinux). Co ma Gentoo do BSD? porty ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Slackware.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
temat miejscami trochę schodzi na taki typu "komu sie to podoba?" Jednemu się podoba to, a drugiemu tamto. Moim zdaniem temat powinien brzmieć "jaki system operacyjny jest najbezpieczniejszy, do pracy jako serwer www?". Wtedy można się opierać na sprawdzonych faktach, analizach itd. Poza tym najłatwiejszy nie znaczy najbezpieczniejszy
![]() zamykam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:28 |