![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
Mam problem z htaccessami a konkretnie z mod_rewrite Chciałbym zrobić na swojej stronie tak jak ma wordpress Czyli że do każda strona po sleshu np. mojastrona.pl/kontakt prowadzi do kontakt.php, a jeśli nie znajdzie tego pliku to zastosowanie ma reguła mojastrona.pl/pages.php?p=tutajzmienna I wtedy sprawdzam sobie w bazie czy zmienna jest jak tak to wyświetlana jest podstrona jak nie to 404. I zrobiłem taki htaccess: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule kontakt/?$ kontakt.php [L] RewriteRule ^(.*)/?$ pages.php?p=$1 [L] No i nie działa... Nie bardzo rozumiem bo generalnie jak usunę jakaś linijke to każda z osobna działa dobrze ale razem już nie, teoretycznie htaccess powinien po kolei robić kod i jak nie znajdzie swojego odpowiednika to jechać dalej w dół aż dopasuje... może ktoś pomóc? dzialam z tym problemem dalej generalnie naprawiłem jedną rzecz (tzn. błąd rozwiązałem ale odkrył on kolejny) a mianowicie złe wyrażenie regularne było w tej definicji powinno być: RewriteRule ^([^.]*)/?$ pages.php?p=$1 [L] Ale teraz mam problem z tym, że strona główna (index.php) też jest wrzucany do tego warunku pages i nie pojawias ie strona główna... czy ktoś wie jak wyłączyc taki przypadek? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodaj warunek:
Kod RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/$
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:19 |