![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
mam problem z blogiem, który pomagam założyć znajomemu. Chcemy, żeby był po angielsku i po polsku. Blogger niestety nie ma takiej funkcji, ale znalazłem pomoc w postaci skryptu (http://polytimenerd.blogspot.fr/2012/06/multilanguage-posts-in-your-blog.html) Mój kod obecnie wygląda tak:
Dzięki temu, każdy <div class="lang:polish"> </div> i <div class="lang:english"> </div> pokazują się tylko po kliknięciu flagę. Kategorie działają ładnie, zmieniają się, kiedy się w nie kliknie, ale problemem są 2 rzeczy: 1. Jak sprawić, żeby nie trzeba było klikać przy każdym odświeżeniu strony w angielską flagę? 2. Jak sprawić, żeby po kliknięciu w angielską flagę automatycznie PRZEKIEROWAŁO MNIE POD JAKIŚ ADRES I ZAŁADOWAŁO angielską wersję? (chodzi o to, że posty angielskie mają konkretną flagę na bloggerze i chciałbym żeby można było podstawić link /search/Label:Englsish i jednocześnie, zeby cała strona się zmieniała na angielski) Wiem, że należałoby ustawić setcookie, ale nie mam pojęcia, jak i byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Marcin -------------------- film edit student
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to działa tylko po stronie JS, to zamiast ciasteczek wystarczy pobawić się z localStorage. Wówczas zapis języka mógłby wyglądać tak:
Kod localStorage.setItem('lang', 'en'); a odczyt tak: Kod var lang = localStorage.getItem('lang'); A przekierowanie to po prostu ustawienie location.href na odpowiedni adres. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za odpowiedź!
Ale ten odczyt ma być onclick na fladze? jestem zielony w JS, nigdy sie nie zglebilem w tym tak jak w PHP i MySQL. -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostawiłbym coś takiego na końcu tego script:
Kod if(localStorage.getItem('lang') != 'en') show_pl(); else show_en(); Co na starcie powinno załadować dobry język. Natomiast do show_pl i show_en trza by dodać na końcu linijki ustawiające odpowiedni język Kod localStorage.setItem('lang', 'en czy tam pl'); i powinno w miarę działać. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
DZIĘKUJĘ ! ! ! !
Mam jeszcze jedno pytanie, jak podlinkować te flagi? Gdy daję coś takiego: <a href="http://*.blogspot.com/search/?q=label:english" onclick="show_en();"> to elementy niżej (jak "o mnie") zmieniają się na angielski ale tylko na sekundę i na tej załadowanej stronie już znowu jest po polsku. Podczas gdy np. menu głowne u góry się nie zmienia. To wina bloggera czy moja? -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Hmm… A
Kod <a href="http://*.blogspot.com/search/?q=label:english" onclick="show_en();return false;"> ? -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:25 |