![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem, aby prawidłowo działał $selected po wyciągnięciu go z bazy. Kiedy zamierzam zmienić nazwę z bazy na inną to już nie zapisuje go. Jedynie pojawia się lista w <option>, ale już nie chce zapamiętać wybranego wpisu. Proszę o pomoc.
-------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nigdzie nie okreslasz ktory to jest wybrany wiec czemu sie dziwisz? Na chwilę obecną robisz SELECTED dla kazdej opcji...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 336 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No nie rozumiem do końca. Czy na kierujesz mnie troche
![]() Dziekuje -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
O to:
if($row['kat']) jest spelnione dla kazdego Twojego rekordu wiec logiczne ze twoje $selected ustawia sie dla kazdego rekordu... Nie sądzisz, ze tam powinieni byc warunek: if (aktualny rekord jest rekordem ktory wlasnie edytuje) to dopiero selected ? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej warunek niespełniony.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystkie inne dane z danego rekordu pobiera prawidłowo. Tylko w tym jednym przypadku jest źle ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zauważyłeś, że nie pobierasz w zapytaniu kolumny o nazwie kat?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kolumnę $row[kat] mam już wywołaną wcześniej w kodzie. Baza kat_atrakcje zawiera wpisy np miasta, astrakcje, zabytki.
Chciałbym, aby zmiany pobierało z kat_atrakcje i wstawiało do kat. Za tempy jestem aby to ogarnać. Proszę was o podanie co zmienić . -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A zauważyłeś, że nie pobierasz w zapytaniu kolumny o nazwie kat? Z bazy danych wyciąga do zmiennej $rows, a "kat" wyciąga ze zmiennej $row (która nie ma nic wspólnego z $rows). Podczas każdego przebiegu w pętli while, element tablicy $row["kat"] ma taką samą wartość. Dlatego wszystkie <option> są oznaczone jako selected (lub też wszystkie nie są, co w sumie daje taki sam efekt). |
|
|
![]()
|
|
No pisalem juz o tym wielokrotnie....
Cytat Za tempy jestem aby to ogarnać. Proszę was o podanie co zmienić . Musisz porownac wartosc z edycji, z aktualnie przetwarzaną wartoscią z petli co nam tu pokazales. Pomysl troche. To jest naprawde proste... Jak teraz tego sam nie zrobisz to nie ma sensu byś w ogole dalej pisal jakiekolwiek skrypty. A juz za dlugo siedzisz na forum by z taką pierdułą się bawić.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To już troche gotowca zmienilem na takiego i nic...
|
|
|
![]()
|
|
wyswietl sobie co zawiera $wer, wyswietl sobie co zawiera $rows['kat_nazwa'] a bedzie wiadomo czemu warunek nie jest spelniony. No wykaz sie samodzielnoscią.
ps: value="'.$wer.'" czemu?? Przeciez wartoscia dla OPTION ma byc aktualno wartosc z kat_atrakcje tak jak wyswietlasz stamtad kat_nazwa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Aktualna wartosc $kat ma być z atrakcje np: jezioro. W kat_atrakcje mam liste wszystkich rodzaji atrakcji np: miasta, zabytki, ratusze.
Po zmianie na ratusze powinna się zapisać w bazie atrakcje $kat=ratusze. -------------------- Nieregulaminowa stopka usunieta
|
|
|
![]()
|
|
Ja sie nie pytam o wartosc "jaka ma byc". Ja sie pytam o wartosc "JAKA DOKLADNIE TERAZ JEST".... mowilem.. sprawdz.... var_dump()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:02 |