![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Czołem, taki quest.... mam linka:
http://www.yachtic.eu/jachty?orderField=pr...=29559#?page=~1 Który jest kompletnie nie przyjazny dla facebooka i ogólnie wiemy jak sobie z tym poradzić.. ale do głowy wpadł pomysł skracania linku i tu pojawia się pytanie. Jak najlepiej podejść do generowania hasha żeby był krótki i wyglądał na w miarę przyjazny? Chcemy uniknąć sytuacji odstraszania dziwnymi urlami klientów a przy okazji zależy nam żeby to nie był wypluwany, unikalny md5 tylko króciutki adres. Na jakiej podstawie wy to robicie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz zapisać taki link w BD i dorobić do niego dowolny URL np:
blabla/dla_cebulaków i to będzie odpowiadało właśnie Twojemu linkowi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Metod masz mnóstwo, możesz zapisać linka w bazie i posługiwać się tylko jego ID:
http://www.yachtic.eu/url/[ID REKORDU LINKA] Jak nie chcesz cyferek, to możesz generować unikalne, krótkie hashe -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Daimos przecież to właśnie napisałem :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Dobra, dzięki Pany, nie wszystkie problemy rozwiązaliście ale zasugerowaliście drogę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Daimos przecież to właśnie napisałem :| Tego samego nie napisałeś, a biorąc pod uwagę kompleksowość pytania, wolałem dodać, że można posłużyć się ID -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 23:47 |