![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pytanie dotyczące budowy aplikacji w oparciu w wzorzec MVC, mianowicie chodzi mi o budowanie łancucha wywołujących się akcji: - czy poprawne będzie coś takiego: ktoś podaje url w postaci http://mojastrona/index.php/produkty/23/galeria Kontroler parsuje url - pobiera nazwe akcji (pierwszy argument po index.php) - w tym przypadku produkty -> pobiera config dla tej akcji - robi co trzeba i przekazuje kontrole do akcji -> ta z kolei sprawdza co odnosnie danego produktu(drugi argument - 23) ma zrobic - default'owo wywola akcje opis, ale u nas trzeci argument mowi nam o wywolaniu akcji galeria(teraz akcja ta przekazuje kontrole akcji galeria) - i tutaj moje pytanie - czy akcja moze przekazac kontrole akcji nazwijmy to np. potomnej - czy np. musi przekazac kontrolerowi - ja zrobilam swoje teraz czas na akcje galeria dla produktu 23 i kontroler znow czyta konfig itd itd? Mozecie podpowiedziec - mile widziane tez inne pomysly na rozwiazanie problemu. Moze stosujecie u siebie calkiem inne podejscie. Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam. anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
często jest to rozwiązane tak, że akcja przekazuje (returnuje) nazwe kolejnej akcji/widoku do wywołania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest jak najbardziej ok - biorąc pod uwagę że akcja jest przedłużeniem kontrolera - to może wszystko
![]() W Phppath planuję rozwiązać to tak, że jeśli funkcja startowa akcji zwróci string'a, to będzie to nazwa akcji która ma zostać wywołana. Ten post edytował bregovic 29.12.2004, 00:22:10 -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:49 |