![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam
Mam takie szybkie pytanko odnośnie logowania z równoczesnym pobraniem uprawnień dla uzytkowników. Czy lepiej jest się najpierw zalogować coś w stylu
i pobrać wszystko do sesji i na podstawie tego wykonać drugi SELECT z pobraniem uprawnień z drugiej tabeli Czy może lepiej jest w jednym zapytaniu wykonać wszystko, logowanie + pobranie uprawnien z drugiej tabeli?
Mam dwie tabele uzytkownicy gdzie jest id|username|password oraz akcja id|username|akcja gdzie akcje dodaje w pętli cos w stylu id | usermame | akcja 1 peklo 1 2 peklo 5 3 peklo 9 gdzie akcja 1- oznacza np dodawanie, 2- usuwanie itd Ten post edytował peklo 24.06.2015, 20:34:39 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie to bez znaczenia.
Z jednej strony, kiedy sprawdzasz czy logowanie sie udało i od razu pobierasz role w jednym zapytaniu, to wykonujesz nadmiarowe zapytanie w przypadku, gdy logowanie się nie powiedzie (złe dane). Z drugiej strony, wykonujesz dodatkowe zapytanie, kiedy logowanie się powiodło i pobierasz role później. Zastanów się czy w przyszłości dodasz rolę powiedzmy "zbanowany", która nie uprawnia do logowania. Wtedy twoja druga opcja jest lepsza, bo od razu sprawdzisz czy dane są ok i czy użytkownik ma prawa do logowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ok to jak w tym skrypcie dodać drugie logowanie z odzielnym przetrzymywaniem uprawnień w innej tablicy? $sql = "SELECT * FROM akcja WHERE username="$_SESSION['user_id']['username']""; Można coś takiego w ogóle wykonać? Chodzi mi o to żeby akcje wraz z uprawnieniami były zapisane w oddzielnej tablicy coś w stylu Array ( [uprawnienia] => Array ( [username] => peklo [0] => peklo [akcja] => 1 [1] => 1 [akcja] => 7 [2] => 7 itd ) ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:21 |