![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję skrócić tekst do 175 znaków. Mam taką funkcję (zresztą chyba z tego forum):
Po jej wywołaniu czasami na końcu znaków (ale przed "...") wyskakuje mi dziwny znak - czarny romb ze znakiem zapytania w środku. Wywnioskowałem, że to przez kodowanie bo często pojawia się on tam gdzie ma być polska litera. P.S. Fajnie jakby ktoś pomógł ulepszyć ten skrypt, żeby obcinał tekst do ostatnie wyrazu i żeby nie przecinał ostatniego wyrazu w połowie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo do utf8 uzywa sie mb_substr() a nie substr()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 105 Dołączył: 7.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I jeszcze mb_strlen i pełnia szczęścia gotowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem że się udało ale jednak się nie udało. Stronę mam w UTF ale dane w tekst w bazie danych przechowywany mam jako latin2_general_ci. Dalej mam częściowo dziwne znaki.
EDIT: Przekształciłem tabelę w bazie oraz pole tekstowe na UTF-8 i dalej mam te dziwne znaki wyświetlane. W bazie ich nie ma. Zauważyłem, że dzieje się to gdy ostatnia litera obciętego już tekst to polska litera np. ł lub ą. Ten post edytował deha21 3.07.2015, 22:33:21 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:30 |