![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, próbuję uruchomić Console aby dodać crona ale niestety mi nie wychodzi.
Odpalam Terminal (OSX): i wpisuję: cd /lokalizacja/projektu/app --Przechodzi mi do katalogu Console/cake --wywala błąd env: bash\r: No such file or directory - a plik na 100% tam się znajduje Co mogę robić źle że nie chce mi uruchomić konsoli? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik ma atrybut x?
Komenda php jest dostępna z terminala? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie masz w skrypcie Windowsowe znaki końca linii (CR+LF). Musisz zamienić na Uniksowe (LF).
Jeśli masz program file to możesz sprawdzić w konsoli: Kod file Console/cake Wtedy sprawa znaków się wyjaśni.
-------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 11 Dołączył: 18.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik ma atrybut x? Komenda php jest dostępna z terminala? atrybut 777 komenda php jest dostępna brew też działa Pewnie masz w skrypcie Windowsowe znaki końca linii (CR+LF). Musisz zamienić na Uniksowe (LF). Jeśli masz program file to możesz sprawdzić w konsoli: Kod file Console/cake Wtedy sprawa znaków się wyjaśni.programu file nie mam ![]() po wpisaniu php rzuca mi błędem: PHP Warning: Module 'intl' already loaded in Unknown on line 0 Warning: Module 'intl' already loaded in Unknown on line 0 Czy to może być powód? Kartin a jak zmienić te znaki? Ten post edytował Randallmaster 24.06.2015, 13:32:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np.
Kod brew install dos2unix
dos2unix Console/cake -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
|
|
![]()
|
|
zainstalowałem wykonałem:
cd /lokalizacja/projektu/app/Console dos2unix cake --dos2unix: konwersja pliku cake do formatu uniksowego… --wykonało się --uruchamiam cake -- no i to samo -bash: cake: command not found ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php cacke
|
|
|
![]()
|
|
cd /lokalizacja/projektu/app/Console … --uruchamiam cake Skoro tym razem przeszedłeś do katalogu w którym masz skrypt, to powinieneś wywołać go ./cake -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Musisz dodać zadanie do crona. Pewnie masz dostępny program crontab, więc:
Kod crontab -e Ostatecznie możesz też wpisać w systemowej tabeli w pliku /etc/crontab Co minutę, czyli we wszystkich pięciu "kolumnach" * a później polecenie które chcesz wywołać. Opis masz w dokumentacji. -------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
|
|
![]() ![]()
|
|
Dodałem do crona linijkę
env EDITOR=nano crontab -e -- zastanawia mnie to że zapisuje w dziwnym katalogu tmp/crontab.Bac9ascD -- ale w pliku /usr/lib/cron/tab/USER/ -- linijke dodaje więc teoretycznie powinno działać * * * * * /patch/to/app/Console/cake test zapisałem i nie działa ![]() jak wywołam samo /patch/to/app/Console/cake test --działa i dodaje wpis do bazy danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo musisz podać czym chcesz odpalić cake
np: * * * * * /usr/bin/php /patch/to/app/Console/cake test |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dziękuję za pomoc wszystko już działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:47 |