![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam cos takiego: Kod $zapytanie = "SELECT spw_id FROM statystyki_pw WHERE spw_stan='0' GROUP BY spw_ip ORDER BY `spw_id` ASC;"; $wykonaj = mysql_query ($zapytanie); while($wiersz=mysql_fetch_array ($wykonaj)) { $spw_id=$wiersz['spw_id']; $update_klikniecia = mysql_query("UPDATE statystyki_pw SET spw_stan = '1' WHERE spw_id = '".$spw_id."'"); } czy mozna wykonac to jako jedno zapytanie? np. aby select wyl jako "where" w update? Bo teraz to mi sie wydaje ze niepotrzebnie jest skomplikowane to ... tzn. podczas wykonywania jednego zapytania co "krok" jest wykonywane jedno nowe. Z gory dzieki za pomoc. -------------------- Pozdrawiam, Wiesław Płotka oraz zapraszam:
Tworzenie portali internetowych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 193 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Brodnica (koło Torunia) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak?? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Wejherowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo ...
bo "GROUP BY spw_ip " sprawia ze sa wyswietlane tylko pierwsze ID z grupy .... dzieki czemy za pomoca polecenia UPDATE i tego ID zaznaczam rekordy w bazie te "orginalne" Takie usuwanie duplikatow. -------------------- Pozdrawiam, Wiesław Płotka oraz zapraszam:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2004 Skąd: Żoliborz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jakim operujesz. Twórcy MySQL'a dosyć późno się zorientowali że podzapytania to żaden luksus tylko normalna funkcja każdego systemu bazodanowego.
Jeśli 4.1.x to:
Pozdrawiam. -------------------- Visual Basic - kto by pomyślał :)
|
|
|
![]()
|
|
Wlasnie o cos takiego mi chodzilo i nawet staralem sie cos takiego ulozyc ...
Momo wszystko jak widze to bezcelowe bo mam 4.0.21 Dzieki za pomoc. -------------------- Pozdrawiam, Wiesław Płotka oraz zapraszam:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:51 |