![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Piszę do was z prośbą o pomoc w ogarnięciu 4 zadań na zaliczenie z php. Ogólnie studiuje grafikę i nie jest mi potrzebne programowanie(nie wiążę z nim przyszłości). Mogę liczyć na rozwiązanie problemu wraz z komentarzami? Jeśli ktoś będzie mieć problem na tle graficznym z chęcią pomogę smile.gif W razie czego mogę zapłacić. Piszcie na priv. Pyt: ćwiczenie 1 Wyobraź sobie, ze jesteś właścicielem hurtowni. Napisz instrukcję warunkową, która policzy rabat dla klienta w zależności od kwoty, za jaką nabywa towar. Skrypt ma być napisany w języku PHP. 0-250 zł - rabat 2% 250 - 500 zł - rabat 4% powyżej 500zt - rabat 6% np. if ($kwota>500) $rabat=0.06; elseif ($kwota>250) $rabat=0.04; //itd. $kwota=$kwota*(1+$rabat); ćwiczenie 2 Napisać funkcją o nazwie ZamienLiczbyJesliTrzeba (o 2 parametrach: $liczba1, $liczba2), która zamienia między sobą wartościparametrów $liczba1 i $liczba2, jeśli tylko $liczba1 jest większa od $liczba2. ćwiczenie 3 Napisać funkcję o nazwie SumaLiczb (o 2 parametrach: $zakres1, $zakres2), która zwraca sumę liczb z zakresu od $zakres1 do $zakres2 (włącznie). Należy przy tym najpierw sprawdzić, czy $zakres1 jest mniejsze lub równe $zakres2 - jeęli nie, to należy zamienić między sobą obie liczby (wykorzystać funkcję z Zad. 2). ćwiczenie 4 Napisać funkcję o nazwie ListaLiczb (o 3 parametrach: $zakres1, $zakres2, $ilosc) wczytujący do utworzonej wewnątrz funkcji tablicy $tab losowe liczby całkowite z zakresu od $zakres1 do $zakres2 w ilości $ilosc. Zweryfikować zmienne $zakres1 i $zakres2 podobnie jak w Zad. 3. Dodatkowo, jeśli $ilosc nie jest większa od zera, to wyświetlić komunikat o błędzie ("Ilość elementów w tablicy musi być większa od 0.") i przerwać działanie funkcji. Ostatecznie funkcja wyświetla liczby z tablicy w postaci listy nienumerowanej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 22:58 |