![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od zawsze interesowaly mnie komputery. Swoje zainteresowanie potrafiłem spieniężyć i już jako 18 latek potrafiłem się utrzymać z pracy przed komputerem. Obecnie czeka mnie wybór na studia. Ukończyłem technikum ekonomiczne, jednakże dalszą drogę planuję kontynuować na politechnice poznańskiej w wydziale informatyki. Chciałbym specjalizować się w aplikacjach mobilnych. Czy według was jest to opłacalne? Jakie są perspektywy tej specjalizacji? Jeśli nie, to co jest bardziej opłacalne? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rynek mobilny rozwija się coraz bardziej, wiec na pewno jest to przyszłościowe, ale kwestia tego czy to bd opłacalne czy też nie zależy od tego jaka będziesz posiadał wiedzę i jak będziesz ją potrafił wykorzystać, bo może się okazać, że będziesz miał podobny problem jak kolega z burzliwego tematu "czy jestem za cenki". Jak będziesz dobry w tym co będziesz robił to zarobisz, ale praca dla programisty nie jest dla każdego
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótka odpowiedź - nie warto.
W ogóle nie warto studiować bo to strata czasu. Czasu, który można poświęcić na praktyczne zdobywanie wiedzy a nie tylko teorię. Tak, aplikacje mobilne są teraz w modzie - wobec tego trzeba rozwijać wiedzę praktyczną z Javy (Android) lub Swifta/Obj-C (iOS). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótka odpowiedź - nie warto. W ogóle nie warto studiować bo to strata czasu. Czasu, który można poświęcić na praktyczne zdobywanie wiedzy a nie tylko teorię. Tak, aplikacje mobilne są teraz w modzie - wobec tego trzeba rozwijać wiedzę praktyczną z Javy (Android) lub Swifta/Obj-C (iOS). co za troll ;] -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Krótka odpowiedź - nie warto. W ogóle nie warto studiować bo to strata czasu. Czasu, który można poświęcić na praktyczne zdobywanie wiedzy a nie tylko teorię. Tak, aplikacje mobilne są teraz w modzie - wobec tego trzeba rozwijać wiedzę praktyczną z Javy (Android) lub Swifta/Obj-C (iOS). A ja sie zgadzam z mls ![]() A jesli chodzi o aplikacje mobilne polecam html5 + js wystarczy to prawie wszystkiego no chyba ze ma to byc specifyczna appka. Sam teraz bede pisal pod android-a i ios-a nie wiem jeszcze co wybrac jquery mobile a moze angulajs mobile ui + bootstrap / ionic fw / framework 7 / onsen + monaca Ten post edytował marcio 22.06.2015, 13:04:29 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również +1 dla @mls
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz przeliczać czas, który spędzisz na studiach na złotówki, to zdecydowanie nie warto. Przynajmniej dopóki Twój pracodawca nie będzie od Ciebie tego wymagał.
PS. Po niektórych ostatnich tematach zacząłem odnosić wrażenie, że jednak warto studiować informatykę, nawet jeżeli ktoś chce tam tylko nauczyć się programowania. Chociażby po to, by dowiedzieć się o istnieniu operatora, który zwraca resztę z dzielenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... Chociażby po to, by dowiedzieć się o istnieniu operatora, który zwraca resztę z dzielenia Tego chyba w podstawówce uczą.![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesteście żałośni ... Pewnie że warto studiować. Zapominacie chyba, że programista to nie tylko "klepacz kodu". Bez studiów możesz sobie co najwyżej front-end robić albo pisać w PHP jakieś gówno-aplikacje. Inna kwestia to taka, że ewentualnie możesz się tego nauczyć samemu, no ale kto tak robi i kto znajduje czas na dobrowolne przyswojenie wiedzy która teoretycznie jest w stylu "na ch** mi to". Sam język , czy technologia są tak na prawdę nic nie warte w momencie kiedy chcesz być "kimś".
PP to jedna z lepszych uczelni, żałuję, że się tam nie dostałem 2 lata temu. Życzę Ci powodzenia i nie słuchaj pierdzielenia "dziadków" którzy grzeją ciepłe posadki od x lat i "im to wystarcza". To że uczelnia (w zasadzie wszystkie) ma wąski horyzont, nie oznacza, że ty nie możesz za niego wyjrzeć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inna kwestia to taka, że ewentualnie możesz się tego nauczyć samemu, no ale kto tak robi i kto znajduje czas na dobrowolne przyswojenie wiedzy która teoretycznie jest w stylu "na ch** mi to". Prawdziwi programiści, a nie klepacze?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 27 Dołączył: 22.09.2008 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Studia to duża mieszanka. Dostaniesz 15% tego co chcesz się nauczyć, a resztę po prostu musisz zdać. Dziękuję Bogu za takie przedmioty jak bazy danych, C - C++, może trochę za algorytmikę. I to tyle z tych 15%.
Myślę, że dla tych 15% warto było "stracić" 3.5 roku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na studiach nauczysz sie podstaw programowania, a reszta to juz samoksztalcenie
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 17 Dołączył: 15.12.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecę klasykiem "Kopernik i Maria Curie-Skłodowska dali sobie radę bez programu Erasmus" a studia sa dla przciętniaków
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Bez studiów możesz sobie co najwyżej front-end robić albo pisać w PHP jakieś gówno-aplikacje. Czy profesor na jakichkolwiek studiach w PL nauczy Cię robić niegówno-aplikacje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Abstrahując od tego, czego uczą na studiach wystarczy popatrzeć na ogłoszenia o pracę.
Coraz więcej jest ogłoszeń z wymaganymi studiami informatycznymi. I mówię tu tylko o zwykłym developerze. Jak chesz pójść na lead-a to (przynajmniej w DE i UK) prawie 100% ma to w minimalnych wymaganiach. Więc jeśli chcesz sobie blokować możliwość rozwoju lub łatwiejszego dostępu do stanowisk to prosze bardzo ![]() Za kilka lat, jak ktoś będzie chciał pójść na wyższe stanowisko, to będzie sie musiał zmierzyć z ludźmi, którzy mają dokładnie takie samo doświadczenia, ale dodatkowo wykształcenie IT. Jakie będzie rezultat? Bez studiów po prostu odpadniesz w przedbiegach. Ja rozumiem, że dla kogoś młodego liczy się tu i teraz. Po co studiować, jak się sam naucze i już moge zdobywac doświadczenie? Prawda? Tylko za kilka ci po studiach będą mieli takie samo doświadczenie i papierek, który często będzie ich stawiał w lepszym świetle ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 348 Pomógł: 26 Dołączył: 8.10.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coraz więcej jest ogłoszeń z wymaganymi studiami informatycznymi. Corz mniej. Gdybym poszedł na studia własnie bym je skończył. Zamiast na studia poszedłem na półroczny staż, potem praca. Dostaje teraz do ręki więcej niż 2 średnie krajowe w zajebistej pracy. Nigdy nie spytano mnie o skończone studia (tzn. nie w kontekście przyjęcia do pracy). Uczyłem się razem z tym forum. Polecam. -------------------- Wolałem języki z rodziny C ale poszedłem na łatwizne...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Corz mniej. W PL rzeczywiście. Nie ma dużo takich ofert. Chyba za długo już siedzię w DE ![]() Nie wiem jaka jest tendencja w PL, ale w DE raczej idze na nacisk na edukację w danym kierunku. Niekoniecznie studia (kompletnie inny system nauczania) ale wykształcenie kierunkowe jest praktycznie w każdej ofercie. Co do faktu, że Cię nikt o dyplom nie pytał to raczej nie jest dziwne. Nie masz go w CV, to po co pytać? Jakby takie było wymaganie, to po prostu Cie nie zaproszą na rozmowę a nie będą pytać na niej, czy nie zapomniałeś w CV spisać ![]() Mnie też nigdy nie pytali o to, ale nie zmienia to faktu, że idąc na studia stracić nie można nic (poza 2-3 latami zaraz po szkole średniej). Potem już różnicy nie ma żadnej. I tak jak napisałem wcześniej. Firma ma do wyboru dwie osoby z identycznym doświadczeniem (+6,7 lat) jedna z dyplomem, druga bez. Zgaduj, którą wybiorą ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jesli chodzi o aplikacje mobilne polecam html5 + js wystarczy to prawie wszystkiego no chyba ze ma to byc specifyczna appka. Sam teraz bede pisal pod android-a i ios-a nie wiem jeszcze co wybrac jquery mobile a moze angulajs mobile ui + bootstrap / ionic fw / framework 7 / onsen + monaca Prawie każda aplikacja mobilna składa się z UITableView albo pochodnej. Wszystkie implementacje w dom/js są beznadziejne. Nie trzeba mieć "specyficznej appki", każda zapada się pod własnym ciężarem. Wystarczy zobaczyć co robi były największy orędownik html mobile apps - facebook. Wypuszcza react native, czyli js z wypieprzonym domem ale z natywnymi kontrolkami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Za kilka lat, jak ktoś będzie chciał pójść na wyższe stanowisko, to będzie sie musiał zmierzyć z ludźmi, którzy mają dokładnie takie samo doświadczenia, ale dodatkowo wykształcenie IT. Jakie będzie rezultat? Bez studiów po prostu odpadniesz w przedbiegach. Cytat Tylko za kilka ci po studiach będą mieli takie samo doświadczenie i papierek, który często będzie ich stawiał w lepszym świetle Co to znaczy "takie samo doświadczenie"? Liczą się umiejętności. A te zwykle są sprawdzane i tak podczas rozmów. Cytat Firma ma do wyboru dwie osoby z identycznym doświadczeniem (+6,7 lat) jedna z dyplomem, druga bez. Zgaduj, którą wybiorą Oj. Może się mylę, ale wydaje mi się, że jak ktoś ma 6-7 lat doświadczenia i jest dobry to może sobie wybierać firmy jak chce. Najwyżej będzie miał zamkniętą drogę do jakichś nudnych korpo. Ten post edytował PrinceOfPersia 22.06.2015, 21:42:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja robie studia w jednym celu - papier. Za 10-20-30 lat może się ten tytuł inżyniera bardzo przydać. Nigdy tego nie wiecie.
Kiedyś matura to było coś, dzisiaj jest nic nie warta. Takie gadanie "studia to nic, idź do pracy" piszą tylko młode osoby w wieku do 30-40 lat które pracują, dostają swoje kieszonkowe na mieszkanie / chleb itp. ale jak przyjdzie rodzina, dzieci - zaczynamy szukać stabilizacji to studia nigdy w niczym Ci nie przeszkodzą. Chyba że chcesz je dopiero zrobić ![]() Dzisiaj jestem po pierwszym semestrze. Mam 24 lata i jakieś 6-7 miesięcy na stanowisku juniora z kasą większą niż zarobiłbym na budowie ![]() Oczywiście, że lepiej mieć 4 lata doświadczenia niż zwykły papier z prywatnej uczelni w tym kraju. Jednak lepiej mieć 15 lat doświadczenia i ten papier niż 19 lat i bez papieru - abstrahując już od umiejętności, stanowiska itp. Jednak są kraje gdzie lepiej mieć papier niż te 4 lata - np. po dobrej uczelni na miare MIT. Prawda? ![]() -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:12 |